DRAY BOSMA

Be happy.

De body-mass index (BMI) of queteletindex (afgekort QI) is een index die de verhouding tussen lengte en gewicht bij een persoon weergeeft. De BMI wordt veel gebruikt om een indicatie te krijgen of er sprake is van overgewicht of ondergewicht.

Een waarde van de index van minder dan 18,5 duidt op ondergewicht. Ondergewicht kan veroorzaakt worden door ondervoeding, een eetstoornis of door een ander gezondheidsprobleem. Vanaf een index van 25 wordt van (licht) overgewicht gesproken. Boven een waarde van 30 is er sprake van ernstig overgewicht of obesitas. Een waarde hoger dan 40 duidt op morbide obesitas. Boven de 50 spreekt men van superobesitas.

De BMI kan overigens niet gebruikt worden als betrouwbare maat voor overgewicht bij een individu, aangezien individuele verschillen in lichaamsbouw niet in de berekening worden meegewogen (verhouding van spier- en vetweefsel). In de geneeskunde wordt desondanks de BMI wel veel gebruikt. In de dagelijkse medische praktijk is de BMI goed bruikbaar en voldoende betrouwbaar. Dit geldt met name bij grotere afwijkingen zoals ondergewicht en overgewicht. De BMI geldt enkel voor volwassenen. bron

Toen ik vorig jaar de BMI voor mijzelf had berekend, bleek de waarde boven 25 en had ik dus (licht) overgewicht. Volgens de berekening moet ik 83 kilo wegen om gezond door het leven te gaan en vorig jaar augustus woog ik 96 kilo. Snel gerekend is dit 13 kilo te zwaar en nog was ik van mening dat een gewicht onder die 83 kilo voor mij niet gezond kon zijn. Maar nu ik vier keer per week minimaal 10 kilometer hardloop zijn de kilo’s verdwenen en heb ik sinds deze week (officieel) geen overgewicht meer!

bmi

2 gedachtes over “BMI & QI

  1. Aidan schreef:

    Heel goed! Welkom bij de club van de “Ex-obesitasjes”;-)

    Like

  2. ladyhotseflots schreef:

    Keurig hoor! Mijn BMI is 25,5 momenteel, dus dat moet ook weer ff naar beneden πŸ˜‰

    Like

U mag reageren.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: