DRAY BOSMA

Be happy.

Een week geleden ontving ik de officiële cd van het Eurovisie SongFestival met alle inzendingen voor 2014. Na een week de songs te hebben aangehoord, ben ik van mening dat er dit jaar geen uitschieters tussen zitten. Over twee weken begint de eerste halve finale en hieronder lees je mijn mening over wat we dan (op 6 mei) kunnen verwachten.

Armenië start de eerste halve finale op 6 mei. Aram MP3 zingt het nummer ‘Not alone‘. Het nummer begint met een pianoriedeltje en lijkt een ballad te zijn, maar halverwege wordt er -volgens Eurovisie-traditie- flink geschreeuwd onder begeleiding van strijkers en synthesizerbliepjes. Not my cup of tea, zeg maar.
Als tweede kandidaat mag Letland optreden. De groep Aarzemnieki zingt het aanstekelijke ‘Cake to Bake‘. Halverwege het beluisteren van het nummer zat ik de eerste keer al mee te zingen. De zanger zingt over dat hij diverse wereldproblemen heeft opgelost, maar het bakken van een cake blijkt voor hem toch wel een hele opgave te zijn. Favoriet!
Hierna volgt Estland die Tanja naar Kopenhagen stuurt. Zij zingt het nummer ‘Amazing‘. Het nummer is een typisch uptempo songfestivalnummer. Niet echt zo amazing dus.
Het winnende land van twee jaar geleden, Zweden, denkt te winnen door Sanna Nielsen naar hun buurland te sturen en het nummer ‘Undo‘ te laten zingen. In zweden is een hele cultuur omtrent het songfestival met diverse festivals (Melodifestivalen). Beetje jammer, dat men zo’n zwakke ballad als winnaar ziet.
IJsland als vijfde kandidaat in de eerste halve finale neemt een sprong in de tijd. Begin jaren tachtig om precies te zijn. In Pollapönk hebben ze een Adam & the Ants-kloon gevonden. Het nummer ‘No Prejudice‘ zou zo een hit uit 1982 kunnen zijn, maar inmiddels zijn we op het vaste land ruim 30 jaar verder. Jammer.
Albanië kiest veilig en stuurt Hersi, een zangeres die zingt als Shakira. Het nummer ‘One Night’s Anger‘ lijkt mij dan ook voor één nacht meer dan voldoende. Doei!
Laten we hopen dat Rusland dit jaar niet wint, anders moet ik het songfestival volgend jaar boycotten. De mensenrechten zijn in dat land nog steeds on(r)echt. Gelukkig mogen de zusjes Tolmachevy, die optreden onder de naam The Tolmachevy Twins het nummer ‘Shine‘ ten gehore brengen. Een mooie ballad, die in de finale op 10 mei vast nog wel eens gezongen zal worden. Maar iedere inzending met de titel ‘Shine‘ is sowieso kansloos op het songfestival. Toch?
Azerbeidzjan laat zangeres Dilarə Kazımova het nummer ‘Start a Fire‘ zingen. Een mooie ballad, maar wederom niet een die er uitschiet in deze halve finale, maar het gaat vast door naar de finale op 10 mei.
Onder het mom van dertien in een dozijn stuurt Oekraïne zangeres Maria Jaremtsjoek. Zij brengt een simpel, nietszeggend songfestivalnummer als ‘Tick-Tock‘ ten gehore. Misschien dat Oekraïne wat punten van Rusland mag ontvangen?
Toen ik de inzending van België voor het eerst hoorde, dacht ik een aardige ballad te horen, mooi gezongen door een Belgische dame. Toen ik het boekje van de cd inkeek, bleek de uitvoerend artiest geen vrouw, maar de gezette Axel Hirsoux te zijn. Zijn ‘Mother‘ vind ik een hele mooie ballad. Van mij mag Axel dik door naar de finale.
Moldavië stuurt zangeres Cristina Scarlat naar Denemarken. Christina vraag zich in het nummer ‘Wild Soul‘ af of ze wel een mens is, want ze kent geen genade. Ikzelf ken op momenten als deze ook geen genade. Het nummer is te zwak voor een finaleplek. Go home Moldavia, see you next year.
De republiek San Marino stuurt haar inwoonster Valentina Monetta naar het festival. Ze zingt de ballad ‘Maybe (forse)‘. Wederom een ballad die net echt opvalt. Helaas voor San Marino mag Italië pas hun stem uitgeven in de tweede halve finale op 8 mei.
Als dertiende deelnemer in deze halve finale, zorgt Portugal voor een vrolijke noot. Zangeres Suzy zingt ‘Quero Ser Tua‘. Een Zouk nummer. Heerlijk zomers en zoals ik al zei: Vrolijk! Quero Ser Meu, Suzy. Eén van mijn favorieten.
De discussie gaat al weken in Nederland. Halen we dit jaar weer de finale of mogen we na 6 mei alweer naar huis? Ilse en Waylon brengen als The Common Linnets het nummer ‘Calm After The Storm‘ ten gehore. Ikzelf vind het een heerlijk rustig nummer, maar of de rest van Europa dat ook vindt? Ik hoop van wel. Het nummer verdient wel een plek in de finale.
Na het rustige intermezzo van de Hollanders mag namens Montenegro de zanger Sergej Ćetković het podium betreden. Met zijn ‘Moj Svijet‘ valt hij na de vorige act zeker niet op. Misschien dat de stemmende buurlanden voor een finaleplaats zorgen?
Als laatste kandidaat van deze eerste halve finale stuurt Hongarije de zanger András Kállay-Saunders met het nummer ‘Running‘ het podium op. Het nummer begint rustig, maar al snel rent het in een rap tempo naar een nummer dat mij doet denken aan ‘Maniac‘ van Michael Sembello. Om vervolgens weer terug te zakken naar een balladachtig nummer en in het refrein weer te versnellen. Ik hou van hardlopen, maar zonder interval. Op dit nummer ren ik achteruit. Of weg.

Ik heb nog niet op YouTube kunnen kijken hoe de songs live ten uitvoering worden gebracht, want ervaring heeft mij geleerd dat hele mooie liedjes op de cd in een live-uitvoering heel anders in het gehoor liggen. Dus mijn mening kan de komende weken nog wijzigen. Mocht je heel nieuwsgierig zijn, naar alle inzendingen (en heb je Spotify), klik dan hier voor alle 37 inzendingen van de 59e editie van het Eurovisie SongFestival.

"I've got a cake to bake, and got no clue at all."

“I’ve got a cake to bake, and got no clue at all.”

 

Categorieën: Read

U mag reageren.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: