Kerst 1971

Toen ik in de jaren zeventig het kerstfeest mocht vieren, was het in mijn beleving niet allemaal zo bijzonder. De maand december had mij al de nodige hoogtepunten gegeven; op de avond van vijf december kreeg ik de gevraagde (speelgoed) en de nodige (kleding) sinterklaascadeautjes en precies een week na die datum mocht ik mijn pre-tienerverjaardag vieren. Wederom werden mij cadeautjes geschonken, gewoon om het feit dat ik op juist die dag, een aantal jaren eerder ter wereld kwam.
   Dat er dan nog eens een kleine twee weken later gevierd wordt dat men vindt dat Jezus van Nazareth elders ter wereld kwam, ging altijd aan mij voorbij. Op de kleuterschool mocht ik wel altijd het kindje Jezus in de kerststal plaatsen, maar dat was omdat deze altijd op mijn verjaardag in de klas werd uitgestald. Dat het kindje Jezus vervolgens na een viertal maanden al hangend aan een kruis ter dood werd veroordeeld, kon ik als kleuter nog niet zo bevatten. Later leerde ik dat er tientalle jaren tussen die paar maanden zaten.
   Kerstmis werd bij mij thuis niet zo groots gevierd. Natuurlijk hadden we een kerstboom in huis, hing er een verlichte kartonnen kerstster voor het raam en de papieren kerstklokken werden aan de muren van de woonkamer geprikt, maar een religieuze betekenis had het kerstfeest voor ons niet. Zeker niet in het jaar dat ik net twee weken daarvoor 5 jaar oud was geworden.
   Mijn vader was dat jaar bezig met het opzetten van de kerstboom en trachtte de kerstboomverlichting in de boom te deponeren en dat ging niet helemaal volgens plan; mijn vader trapte zijn voet door de stoelzitting, verloor zijn evenwicht, schopte hierdoor de stoel door de kamer tegen de salontafel en viel zelf, met de kerstboomverlichting nog hoog in zijn handen, in de naakte kerstboom.
   Allerlei religieuze verwensingen heb ik toen voor het eerst mogen aanhoren. Nog meer verwensingen leerde ik een aantal minuten later, toen ik mijn vader vroeg: “Doen de lichtjes het nog?”

U mag reageren.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s