DRAY BOSMA

Be happy.

Een ideologie is een idee, een visie op de mens en op manieren om de samenleving te verbeteren. Het beschrijft hoe het huidige wereldbeeld eruitziet en er wordt een utopie beschreven van hoe de wereld er moet uitzien. Hieruit komen de waarden en normen.
   Een ideologie gebaseerd op een geloof, blijft een utopie en kan nooit een perfecte wereld opleveren. Er zijn te veel mensen die een ander geloof hanteren. Of juist geen. Het geloof, hoe sterk ook, blijft een overtuiging. Wetenschappelijk is het geloof niet te bewijzen. Dit wil niet zeggen dat het geloof niet bestaat of stom is. Zo zijn er mensen die enorm positief in het leven staan en graag de anderen hiervan willen overtuigen. Dat lukt niet altijd. Het lijkt mij, op zijn zachtst gezegd, vreemd wanneer positieve mensen de anders denkende mensen de hersenen willen inslaan.
   Een ideaal willen nastreven is goed. Maar alleen als het idee ook daadwerkelijk iets goeds oplevert. Dat het iets bijdraagt aan de normen en waarden van de maatschappij. De broers Chérif en Said Kouach hadden een ideaalbeeld welke niet helemaal gelijk staat aan de hedendaagse wereld. Zij zijn van mening, omdat ze beledigd zijn, dat een ander mens voor hun ideologie gedood moet worden en dat ieder ander mens met een andere mening geen bestaansrecht heeft.
   Daarom besloten de broers Kouach, tezamen met de achttienjarige Hamyd Mourad om rond het middaguur van woensdag 7 januari 2015, het kantoor van het satirische tijdschrift Charlie Hebdode in Parijs te bestormen. De redactieleden van het tijdschrift, dat meerdere keren cartoons van de heilige profeet heeft gepubliceerd, werden verrast tijdens een vergadering. De daders hebben de redactieleden naar hun naam gevraagd en hen vervolgens neergeschoten. Met het trieste resultaat dat er twaalf dodelijke slachtoffers zijn gevallen en elf gewonden, waarvan een viertal ernstig.
   Inmiddels heeft de moslimwereld de aanslag streng veroordeeld, want met deze achterlijke actie rekenen de broers Kouach en Mourad niet alleen af met hun kwelgeesten, maar schieten ze ook het respect en de geloofwaardigheid van de Islam kapot. En dan spreek je niet meer over ideologie, maar over idioterie.

Categorieën: Read

U mag reageren.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: