DRAY BOSMA

Be happy.

Ik ben een muziekliefhebber. Geen kenner. Het is niet zo dat wanneer ik een stukje muziek opzet, ik ook meteen denk: dat is een mooie compositie, die tevens slim is bedacht. Ik ben meer het type van; ligt lekker in het gehoor. En wanneer ik er een beetje leuk op kan bewegen, vind ik het helemaal goed. Voor mij is het de toon die de muziek maakt en niet de compositie.
   Ik ben atechnisch. Wanneer mensen over akkoorden en muzieknoten praten, sluiten mijn oren zich en willen ze niets meer horen. ‘Klaar mee!’, roepen de hersenen in mijn hoofd. Wanneer ik naar een lekker stukje muziek zit te luisteren en anderen in extase hoor roepen dat de zangeres het lied zo mooi in contra-alt zingt, kan ik alleen maar bedenken: dat was toch gewoon in het Engels?
   Ooit heb ik eens geprobeerd een muziekinstrument te spelen, maar dat liep op niets uit. Het spelen van een gitaar lukt me niet, want met de rechterhand moet je de gitaarsnaren aanslaan en met de linkerhand moet je de akkoorden wisselen. Na een les wist ik het: gitaarspelen is niets voor mij. Blokfluit? Fluiten met getuite lippen lukt me nog wel, maar daar is het mee gezegd.
   Ik ben ooit eens een blauwe maandag lid geweest van een drumband. Niet dat ik in een apenpakje door de straten van Den Helder heb gelopen, want ik heb de examens om tamboer te worden niet succesvol afgelegd. Dan vroegen ze me: ‘Speel nu maar de mars vier.’ Ze hadden me net zo goed kunnen vragen de geur van het getal negen te omschrijven. Het komt niet binnen, dus het komt er ook niet uit.
   Pianospelen komt misschien nog het dichtst bij mij. Maar niet omdat ik noten kan lezen. Bij ‘Vader Jacob’ is het gewoon het trucje van drie toetsen naast elkaar aanslaan en dan die eerste weer. Om daarna weer drie toetsen naast elkaar aan te slaan, te beginnen bij de laatste van de eerste drie toetsen. Maar bij het ‘Alle klokken luiden’ beginnen mijn vingers te haperen. Te moeilijk. Houd maar op.
   Zingen. Ja, ik zing graag. Het liefst onder de douche, want in de badkamer galmt de akoestiek lekker en klinkt het gezang best oké. Niet dat het opname waardig is, die stem van mij, want als ik eerlijk ben, dan is deze niet echt aangenaam. Nu kun je leren zingen, is mij gezegd. Leuk, maar dan kom je toch weer aan bij zangtechnieken. Ik prijs mezelf gelukkig met de gedachte dat ik muziek prima via Spotify kan afspelen.

Categorieën: Read

Een gedachte over “Muziekelijk

  1. Chantal schreef:

    Muziek is voor mij emotie, en ik ben net als jij liefhebber, zeker geen kenner… maar genieter!!

    Geliked door 1 persoon

U mag reageren.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: