DRAY BOSMA

Be happy.

In het verleden heb ik het wel eens gedaan. Bidden. Niet om religieuze redenen, maar meer tijdens de periodes waarin ik niet lekker in mijn vel zat. Om mijzelf op te beuren, steun te vinden of het idee te krijgen dat alles goed komt. Dat was toen ik nog thuis, en later als alleenstaande op een flatje in Den Helder woonde. Sindsdien bid ik niet meer. Het leven gaat prima. Maar soms wanneer ik nare berichten hoor, vraag ik me wel eens af: Waarom.
   In gedachte krijg ik soms een antwoord of opmerking. Natuurlijk weet ik dat het een stemmetje in mijn hoofd is. Ik ben niet echt gek. Maar misschien heb ik het mis. God is ooit, volgens een van de bijbelverhalen, als een brandende bramenstruik aan Mozes verschenen. Dan is een stem in mijn hoofd niet minder ongeloofwaardig. Zo krijg ik af en toe ingevingen of geruststellende gedachten om mijzelf en anderen goede moed in te spreken. Wanneer ik via mediaberichten, meer dan eens, verneem over de religieuze organisaties of de overheden in het buitenland over hoe zij homoseksualiteit in het algemeen -en daarmee ook mij persoonlijk- afkeuren en veroordelen, denk ik: Waarom.
   En laatst hoorde ik ineens een stem. Niet in mijn hoofd. Gewoon op enige afstand. Ik keek op en daar zag ik op een paar meter van mij, iemand staan. De persoon vroeg mij waarom ik een vraag stelde waarop te veel antwoorden konden gegeven worden. Ik verklaarde dat het mij verbaast dat er mensen zijn die een heilig boek gebruiken om vooral anderen te veroordelen. De persoon zuchtte en zei: “Er zijn mensen die te vaak in een boek van duizenden jaren oud kijken. Ze vergeten om zich heen te kijken om te zien wat er tegenwoordig leeft.”
   De persoon vervolgde: “Mensen hebben vrije wil gekregen en kunnen niet verplicht worden in God te geloven. Zo kan God hen ook niet verplichten iedereen lief te hebben”. Ik vond dit een redelijk antwoord, maar was toch ook nieuwsgierig naar het idee of God daadwerkelijk bepaalde volkeren of sommige mensen haat. De persoon tegenover mij glimlachte, haalde de schouders op en verklaarde dat God geen haat kende. De mens is gecreëerd naar Gods evenbeeld. Hoe kan Hij de mens haten? Haat is een negatieve energie die de mens achter zich moet laten. Het oordelen over anderen en veroordelen van anderen is een van de grootste zonden.

Categorieën: Read

Een gedachte over “Goddelijk

  1. Chantal schreef:

    geloof is moeilijk, dat blijkt wel in de wereld.

    Geliked door 1 persoon

U mag reageren.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: