DRAY BOSMA

Be happy.

Vroeger was alles beter! Het is zo een gevleugelde uitspraak die tegenwoordig te vaak en door veel mensen wordt geroepen. Het is een soort van begeerte naar vroeger. Een ongezond, nostalgisch verlangen naar een tijd die we soms niet eens bewust hebben meegemaakt. Kleine kinderen roepen te verlangen naar een witte kerst. Net als vroeger. Zoals het kerstfeest werd omschreven in A Christmas Carol, de novelle van Charles Dickens. We verlangen tegenwoordig naar de beelden uit oude vertellingen. Het maakt niet uit of we dit via een boek of een verfilming hebben meegemaakt.
   Het was vroeger niet allemaal beter. Het kon ons vroeger alleen niet zo veel schelen. En dat is waar veel mensen naar verlangen. Aanklooien. Doen waar je zin in hebt. Autorijden zonder gordels om. Brommeren zonder valhelm op en roken waar we wensen te roken. Een sigaretje op het werk, een shagje in de trein of op kraamvisite, waar we vrolijk een sigaar opsteken om te vieren dat er een nieuw mens is geboren. Dat is wat we willen. Datgene doen waarvan we denken dat het heus niet zo slecht voor ons is. We wensen geen confrontatie met een verheven vingertje. Geen overheid die ons vertelt wat we moeten doen en vooral wat we niet moeten doen.
   We willen dat we zelf kunnen beslissen wat goed en slecht voor ons is. Ik heb zelf mogen ondervinden dat het roken van een sigaret slecht voor je is. Dat het naast ongezonde longen en een ongezond uiterlijk, vooral ook een stinkende omgeving oplevert. Om hier achter te komen heb ik op twaalfjarige leeftijd, samen met enkele klasgenootjes van basisschool De Torp, shagjes staan draaien in het fietsenhok op het schoolplein. De enige waarschuwing die wij als kinderen kregen was om onze broekspijpen dicht te binden. Tegenwoordig worden de kinderen door de overheid gewaarschuwd met onsmakelijke longfoto’s en confronterende, waarschuwende teksten.
   Dat ik ooit een aantal jaren heb gerookt vind ik spijtig. Ik heb er een soort van lichte jaloezie naar de mensen die nimmer een sigaret aan de mond hebben gehad, aan overgehouden. Maar spijt is voltooid verleden tijd. Je moet niet lang naar spijt omkijken. Je kunt beter spijt hebben van je ervaringen, dan aan het gebrek ervan. Wanneer je vroeger een gat in je hoofd viel, omdat je zonder valhelm op, met de brommer over de kop vloog, is dat niet iets waarop je met nostalgische tevredenheid terug zult kijken. Hiermee wil ik zeggen dat vroeger niet alles beter was, maar vroeger konden we gewoon wat aanklooien. Misschien moeten we dat weer eens wat vaker doen.

Categorieën: Read

Een gedachte over “Aanklooien

  1. Chantal schreef:

    Ik heb nog nooit, maar dan ook nooit gerookt of ook maar een trek genomen… Jaloers? Hahah

    Geliked door 1 persoon

U mag reageren.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: