Sandwichspread

Laatst stond ik in de supermarkt met mijn boodschappenmand al flink gevuld met avondeten en andere huishoudelijke dingen die (bijna) op waren. Zoals toiletpapier en tandpasta. Dingen waar je eigenlijk niet zonder kunt. Al zijn er websites die alternatieve ideeën aanbieden, zoals een krant voor het wc-papier of zuiveringszout met kokosolie voor tandpasta. Hartstikke handig die websites, maar ik veeg en poets toch het liefst met de artikelen die ervoor in de winkels liggen.

Nadat ik een doos eieren in mijn mandje heb neergelegd, loop ik langs de schappen met broodbeleg. Jam, pindakaas, honing in vele smaken en ook zie ik een hele rij potten sandwichspread staan. Voor een klein moment ben ik dertig jaar terug in de tijd en niet geheel verrassend kan ik me de tekst van het liedje uit de tv-reclame nog woordelijk herinneren en in gedachten hoor ik het enthousiast gezongen lied weer.

Ik hou van lekker fris, ik hou van lekker anders.
Ik hou van lekker anders lekker fris.
Ik hou van bruin. Ik hou van wit.
Ik hou van brood waar fris op zit.
Dus wat ik steeds op tafel zet,
is lekkere frisse sandwich spread.

Het aanbod van de diverse sandwichspreads is belachelijk groot. sandwichspread met tomaat en lente-ui, sandwichspread met fijne tuinkruiden, sandwichspread komkommer, sandwichspread op z’n Mexicaans en ook sandwichspread naturel. Het originele smeerbare spul dat al tientalle jaren in de winkelschappen staat. ik pak een pot uit het schap en zie op het etiket twee paprika’s en een augurkje afgebeeld staan. Ik kan me alleen de frisse, zurige smaak herinneren en dacht eigenlijk dat de spread uit een combinatie van mayonaise en augurk was.

Nergens kan ik lezen dat mayonaise een van de ingrediënten is, maar verder zit er van alles in. Groenten, eiwitten, vezels en suiker. Natuurlijk zit er suiker in. Sandwichspread is van Heinz en wanneer je Heinz zegt, dan zeg je suiker. Ik denk er over om een pot mee naar huis te nemen. Gewoon om het pure, nostalgische gevoel. Ik doe slim en leg een klein potje in mijn mand, want een grote pot krijg ik echt niet op. Ik weet wel uit ervaring dat impulsaankopen, zeker die met een nostalgische overweging, eigenlijk niet succesvol zijn.

Thuis aangekomen, nadat ik de boodschappen een vaste plek in de kastjes heb gegeven, smeer ik mijn boterham aan het aanrecht met een laag sandwichspread. Een dikke laag, want je moet het wel goed kunnen proeven. De voorpret van en het verlangen naar smaakten beter dan het echte proeven. De sandwichspread van vandaag smaakt anders dan in mijn herinnering van toen. Misschien komt het dat de smaakervaring van een mens door de jaren verandert of dat wellicht ook bij de moderne sandwichspread smaakversterkers, verdikkingsmiddelen, geur- en kleurstoffen en andere E-nummers worden toegevoegd. Het is een goed idee om een kleine pot sandwichspread te kopen, want tegen de tijd dat de zomer aanbreekt zal ik deze, nog altijd gevulde, pot weg moeten gooien.

Auteur: Dray

'Af en toe schrijf ik een paar woorden tot zinnen.'

5 gedachten over “Sandwichspread”

    1. 😀
      ‘Nadat ik een doos eieren in mijn mandje heb neergelegd’ actually means ‘After I got down a carton of eggs in my basket.’ And the sentence ‘Thuis aangekomen, nadat ik de boodschappen een vaste plek in de kastjes heb gegeven, maak ik mijn sandwich aan het aanrecht.’ should be translated into ‘At home, after I have given the groceries their permanent place in the cupboards, I make my sandwich at the counter.’

      Well, it feels good to amuse you! 😉
      #thankyouGoogle

      Like

U mag reageren.