DRAY BOSMA

Be happy.

In de westerse wereld groeien we er allemaal al jaren mee op: Boeken. We worden als kind uit boeken voorgelezen, nog voordat we zelfstandig rechtop kunnen zitten. De dieren Nijntje, Dribbel en Rupsje Nooitgenoeg zijn in Nederland onze eerste kennismaking buiten het gezin. Wanneer we naar de kleuterschool gaan leren we over de avonturen van Jip en Janneke en van andere geesteskinderen van Annie M.G. Schmidt. Wanneer we zelf beginnen met lezen, dan zijn we toe aan boeken van Paul van Loon. Lekker griezelen over de griezelbus of Dolfje Weerwolfje en als we een paar jaar ouder zijn lezen we ook over de dingen die er vroeger gebeurde. Jan Terlouw schrijft over de Oorlogswinter en dankzij Thea Beckman weten we over de kruistochten van honderden jaren geleden.

Ik zeg altijd: ‘Er is geen boek zo slecht geschreven of je leert er iets van.’ Wanneer je leest, steek je er altijd iets van op en lezen verbreedt je horizon. Thuis heb ik honderden boeken in huis. Ze staan in boekenkasten of liggen in dozen en er ligt altijd wel een exemplaar op het nachtkastje. Ik lees graag meerdere boeken tegelijk. Daar horen stripboeken bij, maar ook altijd graag een (auto)biografie. Fijn om te lezen over andere mens het leven hebben geleefd. Jezelf gelukkig prijzen dat het eigen leven zonder poespas of wel fijn is. Lezen over het niet altijd benijdenswaardige leven van een spiritueel leider als Nelson Mandela of het jammerlijke leven van jazzzangeres Billie Holiday, die meer downs dan ups kende.

Digitale boeken heb ik ook. Die kun je vinden op mijn laptop en e-reader. Een elektronisch boek vind ik hartstikke handig voor in bad. Je armen worden niet moe van het lezen, ook al heeft het boek meer dan zeshonderd pagina’s. Digitale boeken meenemen op vakantie scheelt veel ruimte in de koffer. Gewoon een paar honderd boeken mee in je handbagage. Ideaal. Toch gaat wel mijn voorkeur uit naar het papieren (echte) boek. Er zijn exemplaren die ik eerst digitaal bij de webwinkel heb gekocht en later, alsnog, als papieren exemplaar heb aangeschaft (het staat zo mooi in de boekenkast). Het boek dat je kan lezen zonder er eerst een elektrisch kabeltje ingeplugd te hebben heeft mijn voorkeur. Met papieren (echte) boeken is het meer dan alleen lezen. Je ruikt echte boeken (bij nieuwe of juist hele oude boeken). Je proeft echte boeken (bij het bevochtigen van de vingertoppen, wanneer het verhaal te spannend is om rustig een pagina om te slaan) en je luistert naar echt boeken (het geritsel bij het openslaan en omslaan van een pagina). Ik hou van lezen, maar nog meer hou ik van papieren (echte), ouderwetse boeken.

Categorieën: Read

Een gedachte over “Boeken

  1. Chantal schreef:

    Ik kan geen dag zonder lezen… boek, krant, tijdschrift… ik moet gewoon lezen.. het verrijkt me.

    Geliked door 1 persoon

U mag reageren.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: