DRAY BOSMA

Be happy.

Van de week heb ik mijn boekenkast opnieuw ingericht. Ongeveer ieder half jaar deel ik deze opnieuw in. Zo vallen de boeken die ik al jaren in mijn bezit heb weer een beetje op en ik vind het gewoon leuk om de boeken weer eens door mijn handen te laten gaan. Mijn vader had dat vroeger altijd met het interieur in de woonkamer. Hup, dan werd het bankstel weer aan de kant geschoven en moest het wandmeubel naar een andere wand verschoven worden.

De drang om het interieur te verplaatsen heb ik gelukkig niet. Ik moet er niet aan denken. Het is niet het alleen verplaatsen van alle meubelstukken, maar alle kabels en elektrasnoeren moeten ook weer omgeleid worden. Ik hou het dan maar simpel bij het verplaatsen van mijn boekencollectie. De boekenkast is er een van IKEA. De merknaam is ‘Expedit’, maar wordt sinds april 2014 met de merknaam ‘Kallax’ door de Zweedse meubelgigant aangeboden. De open kast, met vijfentwintig kubussen op een rij heeft geen achterwand. Zo kun je nog het kekke behang –indien je dat aan de wand hebt geplakt, zien.

Ik heb nu mijn kleine collectie aan stripboeken iets lager in de kast geplaatst en de literatuurboeken en biografieën iets meer in het oog geplaatst. Ik heb geen specifieke voorkeur aan biografieën. Onder het mom van iedereen heeft een verhaal te vertellen, staat de autobiografie van Ricky Martin naast een biografie van de Dalai Lama. Een biografie is een biografie, of deze nu auto- is of niet. Datzelfde geldt voor fictie: naast de 189 Suske en Wiske-albums staan de complete werken van Hans Christiaan Andersen en de Gebroeders Grimm. Daarnaast heb ik de literaire bijbel geplaatst, want een bijbel is in mijn ogen geen biografie of een geschiedvertelling.

Met een lichte pijn in het hart heb ik de zevende editie van de Winkler Prins encyclopedie een plekje elders in huis gegeven. Bij het verlaten van mijn ouderlijk huis in 1992 kreeg ik deze encyclopedie van mijn ouders mee. Hartstikke handig in het pre-Google-tijdperk, maar tegenwoordig met internet een beetje achterhaald. Ondanks dat moet ik wel toegeven dat deze zevende editie van de Winkler Prins uit 1968 in het hedendaagse jaar 2015 onbedoeld grappig is. Er staat minieme informatie over dinosauriërs vermeld. Helikopter staat in een van de delen omschreven als hefschroefvliegtuig en wanneer ik DNA wil opzoeken word ik verzocht over het onderwerp verder te lezen bij Desoxyribonucleïnezuur.

Categorieën: Read

2 gedachtes over “Boekenkast

  1. Chantal schreef:

    Ik heb nog maar een beperkt aantal echte boeken. Het liep te veel uit de hand en nam te veel ruimte in. Ik heb wel een digitaal boeken archief van meer dan 10,000 boeken, NL en ENG. En echte beauties bewaar ik nog wel als papieren versie.

    Geliked door 1 persoon

  2. Urspo schreef:

    I have learned the value/necessity to keep only so many books. Like you, I have to consider which ones stay and which ones go. It can be painful.

    Geliked door 1 persoon

U mag reageren.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: