DRAY BOSMA

Be happy.

Om de dag doe ik aan hardlopen. De ene dag loop ik richting zus en een andere dag weer richting zo. Het is ook maar net hoe de wind staat. Vaak check ik het eerst via de weer-app hoe de wind waait, zodat ik bijna geen last van tegenwind kan hebben. Zo ook vandaag, waar ik in noordelijke richting de woonwijk uitloop.

Ik ren over de Von Draisweg richting Oostvaardersdijk en in de ‘Poolse bocht’ -deze noem ik zo, omdat een aantal jaar geleden mij door een Poolse visser werd gevraagd een foto van hem en zijn gevangen karper met zijn mobiele telefoon te schieten, zie ik in de verte, op de Trekvogelweg een andere hardloper. Het eerste wat ik kan bedenken is dat ik deze man wil inhalen. Ik besluit niet sneller te lopen, want de arrogantie vertelt me dat ik met mijn huidige tempo deze meneer wel in kan halen. Ik loop door in mijn eigen tempo en ik bemerk dat ik langzaamaan op de man inloop. De man draagt een knaloranje jack met daaronder een zwarte hardlooplegging en daaronder witte hardloopschoenen. Wanneer ik een paar meter dichterbij kom zie ik aan de drie blauwe strepen dat hij hardloopschoenen van het merk Adidas draagt.

Het inhalen duurt me toch iets te lang en ik besluit mijn hardlooptempo een klein beetje te versnellen. Ik heb nu voor doel om de man nog voor de Schateilandbrug ingehaald te hebben. De man in het knaloranje jack loopt nu zo’n 30 meter voor me. Hij weet niet dat er iemand achter hem loopt. De man draait zijn hoofd naar links en met zijn rechterhand wijst hij naar zijn neus om vervolgens de inhoud van zijn linkerneusgat in de berm weg te schieten. Ik word onpasselijk van deze actie en vraag me af waarom de man geen zakdoekjes bij zich heeft. Ik vind het een van de onsmakelijkste acties die ik hardlopers zie doen. Helemaal wanneer het tijdens een officiële run, met toeschouwers langs het parcours, gebeurt. Kost het je echt zoveel moeite om voor aanvang van het hardlooprondje eerst even de neus te snuiten?

Het gebeurt niet alleen bij hardlopers. Ik zie zo vaak in het straatbeeld dat mensen -vooral mannen, de neus zonder zakdoek snuiten of een teveel aan speeksel op de grond uitspugen. Het gebeurt op de fiets, op de scooter of gewoon op de stoep. Dan loop je nietsvermoedend te genieten van het mooie weer en dan ineens: kledder! Een teveel aan snot of spuug ligt er dan op straat. Ik begrijp dat niet: het buitenshuis deponeren van lichaamssappen. Dit doe je toch ook niet binnenshuis of heb je daar een kwispedoor staan, waar je het teveel aan lichaamsafval in kwijt kan? Lekker voor de tv in je favoriete fauteuil hangen en dan wanneer het opkomt: kledder! Nog eens een paar centiliter aan speeksel in de spuwpot naast je fauteuil. Het zal zeer waarschijnlijk opluchten, maar ik blijf het een nare gewoonte en vooral onsmakelijk vinden.

Nog voordat ik de man in het knaloranje jack en witte Adidas hardloopschoenen heb ingehaald heeft hij inmiddels zijn rechterneusgat verschoond van enige inhoud. Wanneer ik vlakbij het parkeerterrein aan het einde van de Trekvogelweg op het punt sta de man in te halen, loop ik met een kleine boog om hem heen. Ik begroet de man en steek mijn hand op. Hij vind het waarschijnlijk niet leuk dat hij wordt ingehaald en reageert met een: ‘Er is altijd baas boven baas!’ Ik draai me even om en glimlach. ‘Niet in alles!’, is mijn respons en ik trek even een kort sprintje wanneer ik bij de Schateilandbrug aankom.

 

schateilandbrug

Een gedachte over “Spuuglelijk

  1. Chantal schreef:

    Ik vind dat zo goor en vies, dat spugen en snot ‘spuiten’

    Geliked door 1 persoon

U mag reageren.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: