DRAY BOSMA

Be happy.

bruce_jenner

Amerikaans Olympisch kampioen en realityserie-ster Bruce Jenner is ervoor uitgekomen transgender te zijn. Een transgender is een persoon die door het leven gaat als iemand van het andere dan zijn of haar biologische geslacht of balanceert tussen man en vrouw. In tegenstelling tot een transseksueel heeft de transgender geen geslachtsveranderende, operatieve ingreep gehad, of vindt deze achteraf niet bepalend voor het gendergevoel.

De term transgender wordt steeds vaker gebruikt als een overkoepelende parapluterm voor iedereen die zichzelf op welke manier dan ook, als lid van de andere sekse laat zien of zich zo voelt, dan hoe hij of zij geboren is: transseksueel, androgyn, travestiet, en andere manieren van genderbeleving die niet overeenkomen met het traditionele beeld van de indeling in één der twee geslachten.

Het begrip transgender dient niet gelijkgesteld te worden aan de deelterm travestiet. De travestiet gaat doorgaans alleen incidenteel door het leven als iemand van het andere geslacht. Een transgender doet dit altijd, en wenst dan ook aangesproken te worden als iemand van het geslacht, waarin hij of zij zich toont naar de buitenwereld, zelfs als dat niet man of vrouw heet; een kenmerk van transgenderisme is dat het de tweedeling van mensen in slechts twee geslachten ter discussie stelt.

Persoonlijk vind ik het enorm moedig van Bruce Jenner dat zij er, als publiek figuur, op haar vijfenzestigjarige leeftijd ervoor uitkomt transgender te zijn. Er zijn wereldwijd zoveel transgenders die ervoor kozen niet langer te willen leven, omdat ze dachten hier alleen in te staan. Bruce heeft het in een interview, welke een paar dagen geleden in de Verenigde Staten werd uitgezonden, heel duidelijk voor de buitenwereld gesteld hoe zij het ziet. Het is niet moeilijker dan de meesten denken.

‘Ik ben ik. Ik ben een persoon, en dat is wat ik ben. Ik zit niet gevangen in een verkeerd lichaam. Mijn brein is veel meer vrouwelijker dan mannelijk.’

Jenner

2 gedachtes over “Transgender

  1. Chantal schreef:

    Arie Boomsma heeft laatst een programma hierover gemaakt: Hij is een Zij. Daarin volgde hij een aantal transgenders. Ik vond het een heel mooi, respectvol en integer programma dat de onbekendheid zeker heeft doen afnemen.

    Geliked door 1 persoon

  2. Urspo schreef:

    I agree it is a remarkable and courageous story.

    Geliked door 1 persoon

U mag reageren.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: