DRAY BOSMA

Be happy.

eurovision-australia

De eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival is achter de rug. Al wat ons rest is nog de tweede halve finale, morgenavond en de grote finale aanstaande zaterdag.

Het is Trijntje Oosterhuis helaas niet gelukt om zich kwalificeren voor de grote finale. Dankzij de vakjury en de televoters zal zij niet met de andere 20 favoriete acts van de beide voorrondes meedingen naar de eerste plaats. Overigens zijn het niet alleen de beste acts uit de voorrondes, want zoals ieder jaar hebben de landen Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk hun finaleplaats ingekocht. Dit is mogelijk omdat het organiseren van het Eurovisie songfestival tot in de miljoenen euro’s loopt. Dus iedere financiële bijdrage blijkt welkom

Vanzelfsprekend staat de winnaar van het voorgaande jaar ook meteen in de finale. Zeer indirect is dit ook een ingekochte finaleplaats, want als gastland mag je diep in de buidel tasten om het songfestival te organiseren. Nieuwe deelnemer dit jaar is het land Australië. Omdat het Eurovisie songfestival al sinds 1983 in Australië wordt uitgezonden en een grote schare fans heeft, mag het dit jaar –omdat het de zestigste editie van het songfestival is, voor één keer meedoen. Mocht Australië winnen, dan mogen ze volgend jaar weer meedoen, maar het Eurovisie songfestival blijft dan wel in Europa, en zal het door een Europees gastland georganiseerd worden.

Ann Sophie mag voor Duitsland het podium betreden met het nummer Black Smoke. Onze oosterburen hebben niet voor het beste nummer gekozen, want de winnaar van de voorrondes, Andreas Kümmert, bedankte op het laatste moment voor de eer, waardoor Ann Sophie vanzelfsprekend door mocht naar de finale van aanstaande zaterdag.

N‘oubliez Pas is het liedje dat Lisa Angell zingt voor Frankrijk. Het is een mooi, lief chanson, vanzelfsprekend in het Frans gezongen, maar meer is het ook niet. Het is voor Frankrijk maar goed dat men jaarlijks de finaleplaats afkoopt, anders was het wellicht net al Nederland jarenlang niet gelukt om in de finale te komen. Het lied eindigt volgens mij in de laatste regionen van de deelnemende landen.

Als je van de door Simon Cowell opgerichte zanggroep Il Divo houdt, dan houd je ook van de inzending van Italië. Het land stuurt een gelijkklinkende zanggroep in de vorm van het mannelijke trio Il Volo. De heren zingen het nummer Grande Amore. Ik heb begrepen dat Il Volo met grote sterren heeft gezongen, maar dat biedt geen garantie tot een plek in de top 10: Wereldberoemde Engelbert Humperdinck zong in 2012 voor het Verenigd Koninkrijk en eindigde op de een-na-laatste (25e) plaats.

Ondanks de financiële bankencrisis in het land, heeft Spanje genoeg budget in het Eurovisiepotje waarmee ze zangeres Edurne naar de finale sturen. Edurne bezingt in het nummer Amanecer dat haar liefde er vandoor is gegaan, zonder dat hij op de hoogte was van haar liefde voor hem. Haar hart had haar ingefluisterd niet terug te komen zonder zijn liefde. Natuurlijk klinkt dat in het Spaans veel mooier. Maar dan nog kan het lied me niet bekoren.

Het Verenigd Koninkrijk gaat dit jaar retro met gelegenheidsduo Electro Velvet, die het nummer Still in Love With You brengen op het Eurovisie songfestival. Het lied is een swingnummer uit het begin van de vorige eeuw, met de nodige electropop gemixt. Het klinkt in mijn oren als een nummer van Caro Emerald. Ik vind het allemaal heel vrolijk klinken, maar naar mijn mening iets te bedacht allemaal. Zal het Verenigd Koninkrijk dit jaar lukken om na 5 jaar eindelijk weer eens in de top 10 te komen?

Gastland Oostenrijk mag dit jaar het Eurovisie songfestival organiseren en laat de groep The Makemakes het nummer I Am Yours in de eigen hoofdstad ten gehore brengen. Wederom staan er een bebaarde zangers op het podium voor Oostenrijk, maar The Makemakers zijn beduidend minder opvallend dan een bebaarde man in jurk en make-up. Persoonlijk verdenk ik Oostenrijk ervan dat ze er niet zoveel zin in heeft om volgend jaar weer het songfestival te mogen organiseren.

Grote verrassing dit jaar is de deelname van Australië. Zoals eerder gemeld is het Eurovisie songfestival enorm populair op het continent, down under. Daarop heeft de organisatie besloten dat het eenmalig mag meedoen. Guy Sebastian heeft de eer om voor zijn land uit te komen en dit doet hij met het nummer Tonight Again. Mede door het aanstekelijke nummer en het feit dat Australië maar een keer mag meedoen, voorspel ik dat Guy Sebastian de eerste –en tevens laatste overwinning van Australië mag realiseren.

Categorieën: Read

2 gedachtes over “ESC 2015 – Finale

  1. Chantal schreef:

    En we liggen er weer eens uit… nu al

    Geliked door 1 persoon

  2. Urspo schreef:

    People in the states have never heard of this event. It is fascinating to see something Europe likes and the States are not the centre of the universe. 🙂

    Geliked door 1 persoon

U mag reageren.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: