DRAY BOSMA

Be happy.

equality

Gisteren werd het nieuws bekend gemaakt dat het Ierse volk met een enorme meerderheid middels een referendum positief heeft gestemd voor het huwelijk tussen mensen van gelijke sekse. Hiermee is Ierland het eerste land ter wereld waar het via een volksstemming een nieuwe wet aanneemt omtrent het zogenaamde homohuwelijk.

Waar het in Ierland 20 jaar geleden nog verboden was homoseksueel te zijn, heeft het land vooruitgang getoond, voor wat betreft de acceptatie van haar homoseksuele inwoners. Waar de katholieke kerk het in het verleden het nog voor het zeggen had, blijkt nu dat het Ierse volk onafhankelijk is geworden van de kerk en inziet dat gelijkheid voor iedereen opgaat. Gisteren meldden de leiders aan beiden kanten van het Ierse referendum dat Ierland het homohuwelijk heeft gelegaliseerd.

Hartverwarmend en emotioneel heb ik de berichten op diverse social media ervaren, van de in het buitenland verblijvende Ierse mensen die de moeite namen en de noodzaak ervan inzagen om op 22 mei in het thuisland aanwezig te zijn om positief te kunnen stemmen voor het huwelijk tussen mensen van gelijke sekse. Ik wil er niet te veel de focus leggen op de mensen die tegen het zogenaamde homohuwelijk zijn.

Ik snap deze mensen niet en ik wil ze ook niet begrijpen. Ze zijn blijkbaar ergens bang voor, maar ik heb geen idee waarom. Misschien voor het onbekende, maar wellicht denken ze er over een paar maanden anders over: dat er voor hen eigenlijk helemaal niets is veranderd in het leven. Daarentegen zijn er door de positieve uitslag van het afgelopen vrijdag gehouden referendum heel veel homoseksuele Ieren waarvan het leven wel degelijk zal veranderen.

Een verandering in de meest positieve zin van het woord. Het is een goede stap in de richting van de rechten van de mens. Ik geef de hoop niet op dat meerdere landen dit voorbeeld van Ierland zullen volgen. Die landen zullen nog niet in de rij staan, maar langzaamaan komen we er wel. Homoseksuelen zijn geen verschoppelingen (meer) van de maatschappij en we móeten alle homoseksuelen, transgenders de hoop geven dat ook voor hen de regenboog zal verschijnen.

2 gedachtes over “Ierland

  1. Chantal schreef:

    En zo hoort het, hetero, homo, lesbisch, transgender, wat dan ook, we moeten alleen gelijk zijn

    Geliked door 1 persoon

  2. Urspo schreef:

    I too hope this is a good sign for folks in Australia and the US and other places someday.

    Geliked door 1 persoon

U mag reageren.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: