DRAY BOSMA

Be happy.

Vorige maand werd eindelijk het laatste seizoen van de televisieserie Agatha Christie’s Poirot uitgebracht. Deze Engelse misdaadserie werd vanaf 1989 uitgezonden, met David Suchet als de Belgische privédetective Hercule Poirot in de hoofdrol. Nu kunnen we zeggen dat we alle 70 afleveringen hebben gezien en in huis hebben om nog eens terug te kijken.

DeKleineBelg

Het verhaal van Hercule Poirot is als volgt: Wanneer de Duitsers in 1914 België binnenvallen krijgt de burgerbevolking het hard te verduren. Veel Belgische burgers vluchten naar het neutrale Nederland of naar Engeland. Een van hen is Hercule Poirot, een oud-politieman. Poirot wordt liefderijk opgevangen in Styles St. Mary in Engeland en ontwikkelt een affectie voor zijn nieuwe vaderland. Na de oorlog vestigt hij zich als privédetective in Londen, in een flat in Whitehaven Mansions.

Hij werkt samen met de voormalige Britse legerofficier Captain Arthur Hastings en zijn secretaresse Miss Lemon. Als Hastings na een aantal jaren trouwt en emigreert naar Argentinië, trekt Poirot zich terug op het platteland. Hij blijft echter betrokken bij het oplossen van misdaden en na een tijdje keert hij terug naar Londen en Whitehaven Mansions. In plaats van Miss Lemon krijgt hij nu steun van George, zijn bediende.

Poirot is een bijzonder man die zijn zaken oplost met wat hij noemt zijn ‘kleine grijze hersencelletjes’. Hij is een methodisch man die het liefst eerst alle feiten hoort en vervolgens gaat nadenken over de oplossing van de talloze moordzaken waar hij bij betrokken raakt. Het liefst doet hij dat terwijl hij allerlei kaartenhuizen bouwt. Poirot is erg netjes op zichzelf en kan gruwen van een vlek op zijn das of niet symmetrisch geknipte bakkebaarden. Hij verft zijn haar, maar zegt zelf dat dit niet zo is: hij geeft het haar de natuurlijk kleur terug. Zijn huis is ingericht met moderne meubels, liefst in strakke lijnen.

Poirot haat onregelmatigheid. Niets kan hem bozer maken dan kippeneieren die ongelijk zijn. Hoewel Poirot uitstekend Engels spreekt, heeft hij een Belgisch accent en gebruikt regelmatig Franse woorden. De chauvinistische Britten zien hem daardoor altijd als een ‘buitenlander’. Poirot corrigeert altijd zijn gesprekspartners die hem Frans noemen, met een afgemeten ‘Belgian’. Hoewel hij erg beminnelijk en charmant kan zijn, valt hij soms uit in een ongecontroleerde driftbui. bron

Na het bekijken van een televisieserie die 23 jaar op tv is uitgezonden, val je toch een beetje in het figuurlijke gat. Nu kun je opnieuw alle 70 afleveringen bekijken, maar je kunt ook de biografie van acteur David Suchet lezen: Hercule Poirot and Me. Hierin deelt hij zijn vele herinneringen aan het creëren van de televisieserie en het vertolken van de iconische kleine Belg, zoals Suchet hem zelf benoemt. Hij memoreert aan alle verhalen die Agatha Christie ooit over Hercule Poirot heeft geschreven en over wat de rol van Hercule Poirot voor hem als acteur heeft betekend in al die jaren.

Categorieën: Read

Een gedachte over “De Kleine Belg

  1. Chantal schreef:

    Ik ben niet echt van de Poirot

    Geliked door 1 persoon

U mag reageren.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: