DRAY BOSMA

Be happy.

Deze week kwam de twaalfde editie uit van het Top 40 Hitdossier. In deze serie boeken staan alle nummers uit de Nederlandse Top 40 en Tipparade vermeld, aangevuld met gegevens uit andere hitlijsten. Mijn eerste exemplaar was de vijfde editie uit 1990. Deze vijfde editie werd uitgebracht naar aanleiding van het vijfentwintigjarig jubileum van de Nederlandse Top 40. Mensen die mij een beetje kennen weten dat ik dol ben op boeken met overzichten, naslagwerken, statistieken en lijstjes met wetenswaardigheden. In deze laatste editie staan nostalgische wetenswaardigheden van de honderd populairste Top 40-acts.

Hitdossier

De eerste editie van Hitdossier verscheen in 1977 ter gelegenheid van het twaalfeneenhalfjarig bestaan van de Nederlandse Top 40. Het boek bevatte de noteringen uit de Top 40, Tipparade, LP Top 20 en LP Top 50. Verder werd in redactionele artikelen uitgebreid ingegaan op de geschiedenis van de Top 40, Radio Veronica en het verschijnsel hitparade in het algemeen. Verder werden verschillende termen uit de muziekwereld toegelicht. De samensteller van deze editie was Sieb Kroeske, destijds werkzaam bij de Stichting Nederlandse Top 40. De tweede editie verscheen nog geen anderhalf jaar later, omdat de eerste editie uitverkocht was geraakt. De hitparadegegevens waren voor deze gelegenheid bijgewerkt, maar de redactionele teksten waren vrijwel ongewijzigd.

In de jaren tachtig en negentig verscheen Hitdossier gemiddeld eens per vier jaar. In 1990 verscheen een speciale editie ter gelegenheid van het vijfentwintigjarig bestaan van de Top 40, met daarin onder meer een lijst van alle Top 40-hits gerangschikt naar het aantal behaalde punten. De nummer 1 was La Danse De Zorba van Trio Hellenique, Duo Acropolis en Mikis Theodorakis uit 1965. De editie van 1994 was de eerste die zonder Sieb Kroeske was samengesteld. Vanaf 1998 stond Hitdossier onder redactionele leiding van Johan van Slooten. Onder zijn leiding is de opzet van het boek geleidelijk aan veranderd. Niet alleen was de vormgeving ingrijpend veranderd, ook werd er voor het eerst van vrijwel elke artiest die ooit een hit had gehad een korte biografische toelichting gegeven. Ook breidde Van Slooten het Top 40 Hitdossier uit met een aantal rubrieken en overzichten van onder meer artiesten met de meeste hits, langst genoteerde hits, meeste nummer 1-hits.

In mei 2009 verscheen de tiende editie van Top 40 Hitdossier, dat voor het eerst sinds de zevende editie (1998) niet meer door Johan van Slooten werd samengesteld. De drie samenstellers maakten deel uit van de Top 40-ambassadeurs (een groep van ongeveer vijftien personen). Deze editie bevatte een cd-rom. Het was tevens de laatste editie die door uitgeverij Gottmer Becht werd uitgebracht, naar verluidt vanwege de slechte verkoopresultaten, en de slechte samenstelling: de hits van de Engelse Gordon werden samengevoegd met de hits van de Nederlandse Gordon Heuckeroth en had Diana Ross volgens de samenstellers van de tiende editie nooit hits met The Supremes gescoord.

Gelukkig hebben de Top 40-ambassadeurs geleerd van de vorige, tegenvallende, editie en verscheen in mei 2011 de elfde editie van Top 40 Hitdossier. Het Hitdossier is inmiddels een ingeburgerde term in de mediawereld, hoewel de naam officieel niet zonder toestemming van de Stichting Nederlandse Top 40 gebruikt mag worden. Rob Stenders wilde in 2004 bij Yorin FM een programma uitzenden onder de titel Stenders’ Hitdossier, maar dat mocht niet. Nu, naar aanleiding van het vijftigjarig jubileum van de Nederlandse Top 40 is dan de twaalfde editie uitgebracht met een gouden hardcover en daarin wederom weer veel overzichten, naslagwerken, lijstjes en feitjes van de honderd populairste Top 40-acts.

Categorieën: Read

2 gedachtes over “Hitdossier

  1. Urspo schreef:

    Fascinating. I enjoy learning about things I don’t know.

    Geliked door 1 persoon

  2. Chantal schreef:

    De Top 40 is voor mij echt jeugdsentiment

    Geliked door 1 persoon

U mag reageren.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: