DRAY BOSMA

Be happy.

Gistermiddag is er in de Verenigde Staten van Amerika geschiedenis geschreven. Het is een dag zoals de maandag van de 12e juni in het jaar 1967, waar het tot voor die datum illegaal was om met een persoon van een ander ras in het huwelijk te treden. Na achtenveertig jaar is het nu in alle staten van Amerika niet langer illegaal om met een persoon van hetzelfde geslacht te trouwen.

happy

Het besluit van het hooggerechtshof zorgt ervoor dat homoseksuele stellen in heel Amerika kunnen trouwen, al kunnen staten de invoering nog enkele dagen of weken vertragen. In de historische beslissing heeft het hof het verbod op het homohuwelijk wettelijk ongeldig verklaard. Vóór dit besluit was het huwelijk tussen homoseksuelen al in zevenendertig Amerikaanse staten toegestaan. Vijf van de negen rechters van het hooggerechtshof stemden voor het opheffen van het verbod op het homohuwelijk.

‘Vandaag is een grote stap op het pad naar gelijkheid’, sprak president Barack Obama na het besluit. ‘Homoseksuele stellen hebben nu het recht om te trouwen, net als ieder ander.’
Onder het Amerikaanse volk is de steun voor het huwelijk tussen homoseksuelen de laatste jaren sterk gegroeid. Uit een peiling van vorige maand bleek dat zestig procent van de Amerikanen vóór legalisering is. In 1999 was dat nog maar 27 procent.

Wanneer ik gistermiddag dit nieuws vernam werd ik even emotioneel. In een groot, toonaangevend land als de Verenigde Staten van Amerika worden de homoseksuele Amerikanen –bij wet, niet meer gezien als minderwaardig. Het Hooggerechtshof heeft met deze uitspraak erkent dat de liefde tussen alle mensen even veel waard is. Ik heb er gisteren een borrel op genomen. Eentje maar, want waar de Verenigde Staten van Amerika nu aan de goede kant van de geschiedenis staan, zijn er –helaas, nog te veel landen waar de mensenrechten niet correct zijn. Er is hoop!

2 gedachtes over “Yes!

  1. Urspo schreef:

    The Fundamentalists and right-wing nasties are predicting God will lay waste the USA for doing such a thing. You are from The Netherlands, where gay marriage has been so for many years. Do you see any divine retribution upon the Dutch?

    Geliked door 1 persoon

U mag reageren.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: