DRAY BOSMA

From the youngest city in the Netherlands.

Gistermiddag is er in de Verenigde Staten van Amerika geschiedenis geschreven. Het is een dag zoals de maandag van de 12e juni in het jaar 1967, waar het tot voor die datum illegaal was om met een persoon van een ander ras in het huwelijk te treden. Na achtenveertig jaar is het nu in alle staten van Amerika niet langer illegaal om met een persoon van hetzelfde geslacht te trouwen.

happy

Het besluit van het hooggerechtshof zorgt ervoor dat homoseksuele stellen in heel Amerika kunnen trouwen, al kunnen staten de invoering nog enkele dagen of weken vertragen. In de historische beslissing heeft het hof het verbod op het homohuwelijk wettelijk ongeldig verklaard. Vóór dit besluit was het huwelijk tussen homoseksuelen al in zevenendertig Amerikaanse staten toegestaan. Vijf van de negen rechters van het hooggerechtshof stemden voor het opheffen van het verbod op het homohuwelijk.

‘Vandaag is een grote stap op het pad naar gelijkheid’, sprak president Barack Obama na het besluit. ‘Homoseksuele stellen hebben nu het recht om te trouwen, net als ieder ander.’
Onder het Amerikaanse volk is de steun voor het huwelijk tussen homoseksuelen de laatste jaren sterk gegroeid. Uit een peiling van vorige maand bleek dat zestig procent van de Amerikanen vóór legalisering is. In 1999 was dat nog maar 27 procent.

Wanneer ik gistermiddag dit nieuws vernam werd ik even emotioneel. In een groot, toonaangevend land als de Verenigde Staten van Amerika worden de homoseksuele Amerikanen –bij wet, niet meer gezien als minderwaardig. Het Hooggerechtshof heeft met deze uitspraak erkent dat de liefde tussen alle mensen even veel waard is. Ik heb er gisteren een borrel op genomen. Eentje maar, want waar de Verenigde Staten van Amerika nu aan de goede kant van de geschiedenis staan, zijn er –helaas, nog te veel landen waar de mensenrechten niet correct zijn. Er is hoop!

2 thoughts on “Yes!

 1. Urspo says:

  The Fundamentalists and right-wing nasties are predicting God will lay waste the USA for doing such a thing. You are from The Netherlands, where gay marriage has been so for many years. Do you see any divine retribution upon the Dutch?

  Liked by 1 person

  1. Dray Bosma says:

   Not at all!

   Like

U mag reageren.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: