DRAY BOSMA

Be happy.

Wanneer de historicus Hugo Pineau een bijzonder middeleeuws manuscript ontvangt om te restaureren, komt hij erachter dat er een prachtig beschilderde, prehistorische grot moet zijn, vlak bij de abdij waar het manuscript gevonden is. Geïntrigeerd vraagt Hugo zijn vriend en archeoloog Luc Simard om de grot te gaan zoeken. De ruimtes in de grot blijken nog interessanter dan die van Lascaux, met name de tiende -meest ontoegankelijke- kamer van het hele grottenstelsel. Om de grotten gedegen te onderzoeken, zetten ze een kamp op met de beste experts. Tijdens hun onderzoek, waarbij steeds meer geheimen worden blootgelegd, komen ze in een gevaarlijk machtsspel terecht en algauw zijn ze hun leven niet meer zeker en is het duidelijk dat iemand de tiende kamer en haar geheimen probeert te beschermen.

Cooper

Bij een brand in de abdij van Ruac, in het zuidwesten van Frankrijk, wordt een in een muur verborgen boek ontdekt. Het is zwaar beschadigd en wordt voor restauratie aan historicus Hugo Pineau toevertrouwd voor restauratie. Het boek is in codetaal geschreven en rijk geïllustreerd. Klein detail: de auteur van het manuscript beweert 220 jaar oud te zijn.

Hugo op zijn beurt schakelt zijn oude vriend Luc Simard in. Luc is professor in de archeologie en samen trekken de twee vrienden naar Ruac. In het boek bevind zich een oude plattegrond naar een geheime grot en Hugo en Luc gaan op zoek naar de plek, vlakbij de abdij van Ruac. Uiteindelijk weten beide heren de grot te vinden en worden ze aangenaam verrast door de bijzondere rotstekeningen die ze daar aantreffen.

De grot bevat meerdere holten en in iedere holte zijn de wanden zeer aantrekkelijk beschilderd met diverse dieren. De laatste, tiende holte is de meest verbazingwekkende van allemaal. Naast afbeeldingen van dieren, worden in deze tiende holte vooral bijzondere gewassen afgebeeld. Al snel wordt er een team van experts samengesteld om de ontdekking te analyseren en te documenteren.

Nadat het team van experts bij de abdij in Ruac is neergestreken gebeuren er een reeks van dodelijke ongelukken waarbij men eerst denkt dat het om toevalligheden gaat. Uiteindelijk blijkt dat er mensen zijn die er alles voor over hebben om het geheim dat de grot met zich meedraagt voor buitenstaanders verborgen te houden. Deze mensen deinzen nergens voor terug en zijn zeer resoluut.

Glenn Cooper schrijft in de stijl van Dan Brown (Da Vinci Code). Hij doet voldoende onderzoek naar de onderwerpen in zijn boeken, maar met dat verschil dat hij geen historische gebeurtenissen opsomt. Er worden, zoals bij Brown, geen onnozele personages geschreven waarbij een ander personage van alles uit moet leggen. De schrijver springt terug in de tijd en vertelt het verhaal. Dat leest beter dan een optelling als in een schoolboek.

Ik leerde het werk van Glenn Cooper een paar jaar geleden kennen met zijn debuut Boek der Doden (het eerste deel van een trilogie). Het verhaal vertelt over een seriemoordenaar in New York, waar ook gebeurtenissen uit een ver verleden een belangrijke rol spelen. Naast De Tiende Kamer kan ik je deze trilogie over FBI-agent Will Piper van harte aanbevelen.

2 gedachtes over “De Tiende Kamer

 1. Chantal schreef:

  Dit is een boek dat totaal niet in mijn smaak zal vallen.Helemaal niet mijn stijl. Maar ik wens jou veel leesplezier

  Like

  1. Dray Bosma schreef:

   Gelukkig zijn er nog miljoenen andere boeken waaruit je kunt kiezen..
   😉

   Like

U mag reageren.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: