DRAY BOSMA

Be happy.

Een van de mooiste vrouwen ooit is, naar mijn mening, Audrey Hepburn. De in België geboren Brits-Nederlandse actrice, groeide vanaf 1935 op in Arnhem en verhuisde na de oorlog naar Amsterdam. Waar ze balletlessen nam bij Sonia Gaskell en toneellessen bij de Engelse acteur Felix Aylme. Na de oorlog speelde ze op achttienjarige leeftijd een rolletje als KLM-stewardess in Nederlands in Zeven Lessen. De regisseur van deze Nederlandse film, Charles Huguenot van der Linden, zou later claimen dat hij de ontdekker was van Audrey Hepburn.

Audrey-Hepburn

Later verhuisde Hepburn met haar moeder naar Londen waar ze balletlessen nam. Audrey had altijd al een passie voor ballet en wilde het als ballerina maken. Maar door geen enkele auditie werd ze geselecteerd. Pas later in 1951 begon ze met het acteren in films en tijdens een opname in Zuid-Frankrijk werd ze opgemerkt door de schrijfster Colette, die haar wilde voor de hoofdrol in het door haar geschreven stuk Gigi.

Na een succesvolle reeks op Broadway, deed Hepburn auditie voor de film Roman Holiday, waar eerst Elizabeth Taylor voor de rol van prinses was benaderd. Echter door contractuele problemen kreeg Hepburn de rol. Hepburn ontving voor deze eerste rol in een Hollywoodfilm de Oscar voor Beste Actrice. Later zou ze ook genomineerde worden voor haar rollen in Sabrina, The Nun’s Story, Wait Until Dark en Breakfast at Tiffany’s. In deze laatste film zong ze de klassieker Moon River.

Moon River was speciaal voor deze film en in het bijzonder voor Hepburn geschreven. Componist, Henry Mancini, schreef de melodielijn aan Hepburn’s (beperkte) vocale bereik, en hoewel Hepburn toch ook zong in Funny Face, werd alle songs in de film My Fair Lady door Marni Nixon ingezongen. Dit tot grote verrassing van Hepburn zelf, die zelf eerder alle songs had gezongen voor een geselecteerde groep van spelers en technici .

Na 1967 verscheen Hepburn nog maar in een vijftal films. Haar laatste film Always werd in 1988 opgenomen, net voordat ze benoemd werd tot speciaal ambassadrice voor het United Nations Children’s Fund. Uit dankbaarheid voor haar eigen belevenissen na de Tweede Wereldoorlog zette zij zich gedurende de rest van haar leven in voor kinderen in de armste gebieden ter wereld.

Op 20 januari 1993 stierf Audrey Hepburn in het Zwitserse Tolochenaz aan de gevolgen van darmkanker.

Categorieën: Read

Een gedachte over “Audrey

  1. Contramin3 schreef:

    Bedankt voor deze interessante informatie!

    Geliked door 1 persoon

U mag reageren.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: