DRAY BOSMA

Be happy.

AardeToeval bestaat niet volgens velen. Ik ben het daar enigszins mee eens. Ik zeg vaak: ‘Toeval bestaat niet, bijval wel.’ Toeval is een gebeurtenis die onbedoeld het plaatsvinden van een andere gebeurtenis bepaalt. Bijval is de positieve instemming van een situatie. Dus wanneer je iemand heel toevallig tegenkomt, dan is dat, volgens mij, een bevestiging van een bedoelde situatie.

Maar ik ben geen wetenschapper, dus ik kan het helemaal mis hebben. Soms moet je ook niets zoeken achter een toevalligheid. Zoals begin deze maand, toen een expert van het televisieprogramma Tussen Kunst en Kitsch in het nieuws kwam over een item dat hij te laag had gewaardeerd om vervolgens het item zelf (voor een verzamelaar) te willen kopen. Het item bleek een astrolabium te zijn. Ik had nog nooit van een astrolabium gehoord. Het is een voorloper van de sextant, maar dan veel ouder. Het toeval wil dat ik diezelfde dag in het boek De Tiende Kamer op pagina 92 las over het kind van de historische figuren Abélard en Héloïse die de naam Astrolabe heeft, vernoemd naar de astrolabium. Zo hoor je nooit over het ding en zo twee keer op een dag.

Afgelopen donderdagochtend was ik in de bibliotheek en naast wat boeken om te lezen wilde ik ook de dvd’tje lenen. Mijn oog viel op de film Another Earth. Een film over de ontdekking van een kopie van onze Aarde en verder nog wat (on)nodige liefdesperikelen tussen twee personen. Het toeval wilt dat in de middag van afgelopen donderdag NASA in het nieuws kwam met de mededeling dat er een planeet buiten ons zonnestelsel is ontdekt die veel overeenkomsten heeft met onze Aarde. De dvd bleek een draak van een film te zijn met veel onzinnigheden, maar het gegeven dat ik op een dag tot twee keer lees over de ontdekking van een planeet die op onze Aarde lijkt, vind ik dan wel weer apart.

Gelukkig heb ik geen aanleg voor schizofrenie (hoop ik), anders ging ik nog verbindingen leggen tussen beide voorvallen. Dan moesten deze toevalligheden een verborgen boodschap zijn: een astrolabium om afstanden tussen hemellichamen te berekenen en nog geen maand later de boodschap dat er een hemellichaam (planeet Kepler-452b) is ontdekt. Er staat ons vast ‘iets’ te wachten. Wanneer ik weer eens iets toevalligs mee maak, waarmee een link mee is te leggen met de eerdere toevalligheden, dan laat ik het je weten..

Categorieën: Read

U mag reageren.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: