DRAY BOSMA

From the youngest city in the Netherlands.

heelalHet gaat niet goed met ons heelal. Het heeft nu minder energie dan een paar miljard jaar geleden. De aftakeling van het heelal is voor het eerst zeer nauwkeurig in kaart gebracht door een groot internationaal team van sterrenkundigen. Afgelopen maandag presenteerden ze hun resultaten op de 29ste algemene bijeenkomst van de Internationale Astronomische Unie in Honolulu.

In het GAMA-project (Galaxy And Mass Assembly) is van maar liefst 238 duizend sterrenstelsels in vijf gebieden aan de hemel de afstand bepaald en is bovendien de helderheid gemeten op 21 verschillende golflengten. De conclusie van de wetenschappers is dat de kosmos tegenwoordig nog maar half zo veel energie als twee miljard jaar geleden produceert. Dat neemt de komende twee miljard alleen maar sneller af.

De sterrenkundigen zeggen dat het universum op een oude opa die op de bank zit begint te lijken. Echter, het einde van het heelal is bij lange na nog niet in zicht. Het kan nog duizenden miljarden jaren duren voor de laatste sterren uitdoven en er geen nieuwe meer het levenslicht zien. Langzaam maar zeker neemt het aantal sterren echter wel af.

Gelukkig gaat de agenda-app op mijn telefoon niet verder dan die duizenden miljard jaren, en zal ik overigens ook niet zo oud worden (mag ik hopen) om het einde van het heelal mee te maken. Ik weet het, het is nog prematuur, maar ik vraag me wel af wat er na het einde van het heelal nog over is.

Categories: Read

2 thoughts on “The End

  1. Chantal says:

    tja, misschien maak je het in een nieuwe gedaante wel mee, wie weet

    Liked by 1 person

  2. Urspo says:

    everything seems terribly old these days.

    Liked by 1 person

U mag reageren.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: