DRAY BOSMA

Be happy.

Per 1 september 2015 zullen veel radiozenders niet meer via de FM-band te beluisteren zijn. Het is dan alleen nog mogelijk om deze zenders via Digital Audio Broadcasting (DAB) te beluisteren. Deze manier van uitzenden is een Europees systeem dat sinds 1993 gedigitaliseerde radio-uitzendingen mogelijk maakt, als alternatief voor analoge radiosignalen.

Via Wikipedia leerde ik dat DAB een storingsvrije ontvangst mogelijk maakt, waarbij bovendien meer zenders mogelijk zijn. Dit kan een oplossing bieden voor de huidige capaciteitsproblemen op de FM-band. Bovendien is het mogelijk om tijdens de uitzendingen meer randinformatie door te sturen en (voor de luisteraars) de radioreclames weg te filteren.

Een nadeel van DAB is echter wel dat de luisteraar de digitale radioprogramma’s alleen kan ontvangen met een speciaal, duurder, DAB-radiotoestel. Massaproductie moet de prijs gaan drukken, maar huidige ontvangers zijn nog duurder dan analoge ontvangers. Op termijn zou DAB de uitzendingen van de FM-band kunnen vervangen.

In Nederland zijn de publieke omroepen sinds februari 2004 via DAB en sinds 14 oktober 2013 via DAB+ te beluisteren. Sinds 1 september 2013 zijn de commerciële landelijke omroepen via DAB+ te beluisteren. Ook de meeste publieke regionale omroepen zijn vanaf mei 2015 te horen via DAB+. In de Randstad moeten luisteraars wachten tot september 2015 voor het ontvangen van de publieke regionale radiozenders via DAB+.

Omdat per 1 september de favoriete radiozender (NPO5) van onze (schoon)moeder niet meer via de FM-band te beluisteren is, hebben we vandaag een nieuwe digitale wekkerradio met een DAB+mogelijkheid aangeschaft, zodat onze (schoon)moeder ook na 1 september 2015 naar de radio kan blijven luisteren.

radio

Categorieën: Read

2 gedachtes over “Radio

 1. Chantal schreef:

  Ik zou niet weten of mijn setje in de woonkamer DAB geschikt is, ik vermoed van niet

  Geliked door 1 persoon

  1. Dray Bosma schreef:

   Als er geen DAB-logo op staat, kan je ervan uitgaan van niet…

   Like

U mag reageren.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: