DRAY BOSMA

Be happy.

Een oude bekende van mij, die ik in 1979 voor het laatst in real life heb gesproken, plaatste gistermiddag op Facebook het onderstaande, niet zo bijzonder intelligente afbeelding. Met ook nog eens de oproep om deze afbeelding te delen.

IMG_1250

Lichte vlekken van ergernis verschijnen iedere keer in mijn nek wanneer facebookvrienden racistische, en daarmee ook meteen domme afbeeldingen op Facebook delen. Natuurlijk is het hun goed recht om te plaatsen wat ze willen op de eigen tijdlijn, maar ik vind het ook dan ook mijn goed recht om er op te mogen reageren. En dat heb ik gisteren ook gedaan:

‘Ik dacht ook: dit kan niet. En inderdaad deze tekst klopt ook niet. Ik heb wel enige moeite gedaan om op het internet te checken wat een gezin met twee jongvolwassen kinderen (ouder dan 12 jaar) in een asielzoekerscentrum ontvangen. En dat is € 100,14 per week. Dat is € 400,48 per maand. Dan kom je toch op een heel ander bedrag dan dat jouw afbeelding beweert. #denknavoordatjeietsdeelt’

Ik had de hoop dat ik de persoon in kwestie wellicht iets kon bijleren. Dat asielzoekers (en vluchtelingen) geen -of zoals mijn racistische landgenoten hen poëtisch ‘gelukszoekers’ noemen- profiteurs zijn, en dat de genoemde bedragen in het niet foutloze Nederlands geschreven tekst niet kloppen. Mijn hoop was ijdel. Toen ik een berichtgeving van Facebook ontving dat iemand anders ook op de afbeelding had gereageerd, bleek mijn opmerking te zijn verwijderd.

Hieruit trek ik (voor mezelf) de conclusie dat de racistische Nederlanders te dom zijn om eerst zelf iets te checken. Te dom zijn om na te gaan dat wat ze roepen ook daadwerkelijk waar is. En dat diezelfde racistische Nederlanders hun horizon niet willen verbreden en zeker niets van een weerwoord willen weten. Wellicht zijn ze te bang (en te dom) om zelf een response te moeten geven. Sterker nog: ze deleten ieder weerwoord wat hen niet aanstaat en daarmee kunnen ze lekker blijven schreeuwen, en vooral op Facebook blijven delen.

Categorieën: Read

U mag reageren.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: