DRAY BOSMA

From the youngest city in the Netherlands.

Soms kom je op het internet iets uit het verleden tegen, waar je echt jaren niet meer aan hebt gedacht. Dit was bij mij laatst het geval met een ouderwets lavet, die ik vroeger in de eerste flatwoningen van mijn oudste zussen heb mee mogen ervaren.

Een Lavet is een combinatie van een gootsteen en een badkuip en werd vooral in de jaren vijftig en jaren zestig van de vorige eeuw toegepast in de sociale woningbouw. Het is een Nederlands ontwerp en werd vervaardigd van kunstnatuursteen door de Ocrietfabriek te Baarn. Het woord lavet is afgeleid van de namen van de drie bedenkers: LAupman – Van der Eerde – Trip.

De wasgelegenheid is multifunctioneel: het biedt de mogelijkheid voor het baden van vooral de kinderen, in de kuip kan een langzaamwasser geplaatst worden op de afvoer en in het plateau ernaast kan ook een centrifuge geplaatst worden, De kuip is zeer geschikt voor het inweken van wasgoed en werd ook gebruikt voor het schoonwassen van groenten (voor de weck bijvoorbeeld).

Het lavet bestaat uit een plateau met een vrij hoge opstaande rand met eenzijdig een eronder gemonteerde kuip van zo’n 40 cm diep, zodat naast de kuip een vlakke ruimte overblijft. Midden in de kuip zit een afsluitbaar afvoerrooster. Het geheel is gemaakt van kunstgraniet en wordt op gootsteenhoogte (of iets lager) gemonteerd in een meestal kleine badruimte of ook wel in bijkeuken of schuur.

Men kan er in zitten, hoewel dat voor volwassenen tamelijk krap is. Voor het baden van kinderen was het een hele vooruitgang ten opzichte van het baden in de zinken tobbe voor de keukenkachel. Kinderen konden staande in de kuip gemakkelijk gewassen en gedroogd worden op een hoogte, waarbij vader, moeder of iemand anders rechtop kon blijven staan. Ook is het mogelijk te gaan zitten op het plateau naast de kuip met de benen erin. Vaak was er de mogelijkheid om staand in de kuip een douche te nemen.

Met het luxer worden van badruimten met douches en douchecabines is het lavet in onbruik geraakt. Met name de klauterpartij om er in te komen is voor ouderen nogal een toestand en het er weer uit komen zo mogelijk nog veel meer.
bron: Wikipedia

lavet

Categories: Read

2 thoughts on “Lavet

  1. Gut ja! Ooit 1x zo’n lavet gezien: zus van m’n oma had er eentje in haar flat. Weet nog dat ik het als kind maar een raar ding vond. Daarna ook nooit ergens meer gezien trouwens.

    Liked by 1 person

  2. dutchaidan says:

    Toen ik opgroeide was ie weg, maar in ons flat was er ook één, en mijn eerste eigen flatje heeft ook een lavet gehad (beiden gebouwd begin jaren 50). Bij het verwijderen bleef er een vreemd soort stenen verhoginkje over.

    Liked by 1 person

U mag reageren.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: