DRAY BOSMA

Be happy.

Geachte leden van het CERD,

Als comité inzake uitbanning van rassendiscriminatie (the Comittee on the Elimination of Racial Discrimination) heeft u vorige week de Nederlandse overheid geadviseerd om actief bij te dragen aan de uitbanning van negatieve stereotyperingen die aan de persoon Zwarte Piet vastzitten.

U, als lid van het comité, bent van mening dat de er kenmerken zijn die de collega van Sinterklaas andere mensen kunnen doen denken aan het slavernijverleden van Nederland en hiermee discriminerend of beledigend zijn voor bepaalde groepen mensen. Ik kan het niet met u oneens zijn, want wanneer ik iemand anders op wat voor manier dan ook beledig, zeg ik: ‘sorry’, en beloof ik er in het vervolg rekening mee te houden. Dat heeft met opvoeding en fatsoen te maken.

Voor veel mensen in Nederland is dit niet het geval. Deze mensen roepen dat u, als comité van de Verenigde Naties zich er niet mee moet bemoeien en dat het uiterlijk van Sinterklaas’ collegae een traditie van honderden jaren betreft. In hoofdletters schrijven ze op diverse sociale media dat het een sinterklaasfeest een kinderfeest is en daarmee dus totaal niet beledigend naar anderen toe kan zijn. De Nederlandse kinderen mogen nooit teleurgesteld worden en diegenen die zich door het uiterlijk van Piet beledigd voelen, moeten volgens deze mensen ‘maar lekker naar hun eigen land gaan.’ Nee, ook ik kan die link niet leggen.

Maar dat terzijde. Ik ben van mening dat iedereen het recht heeft op zijn of haar eigen mening en ik vind het een fijn idee dat de Verenigde Naties sinds 1945 bestaat en er sindsdien op toeziet dat het internationale recht, het behoud van de mensenrechten, de ontwikkeling van de wereldeconomie en het terugdringen van rassendiscriminatie, wereldwijd gehandhaafd wordt. Maar ik was wel enigszins verbaasd toen ik de lijst van de achttien comitéleden van het CERD en hun nationaliteit mocht lezen. Van deze achttien leden zijn er veertien(!) leden die een land vertegenwoordigen waarin haar homoseksuele burgers hartstikke gediscrimineerd worden.

Deze homoseksuele mensen worden vanzelfsprekend niet gediscrimineerd op basis van hun afkomst, dus betreft het hier geen rassendiscriminatie, maar discriminatie naar aanleiding van seksuele geaardheid is net zo discriminerend. Daarom stel ik voor, nu u het advies inzake de collegae van Sinterklaas rond heeft, u zich concentreert op het tegengaan van discriminatie van de homoseksuelen burgers in alle landen en in het bijzonder de landen van uw veertien leden: Algerije (homoseksualiteit verboden), Burkina Faso (geen gelijke rechten), China (geen gelijke rechten), Columbia (geen gelijke rechten), Guatemala (geen gelijke rechten), India (homoseksualiteit verboden), Jamaica (sodomie verboden), Libanon (homoseksualiteit verboden), Mauritius (sodomie verboden), Pakistan (homoseksualiteit verboden), Roemenië (geen gelijke rechten), Rusland (geen gelijke rechten), Togo (homoseksualiteit verboden) en Turkije (geen gelijke rechten).

Het kan zijn dat het uitzoeken van de schending van de mensenrechten niet bij een comité tegen rassendiscriminatie thuishoort, maar misschien kan er een comité in het leven worden geroepen, want naast discriminatie -wat nooit iets positiefs oplevert- is het schenden van de mensenrechten voor de homoseksuele wereldburger iets wat in mijn ogen de nodige aandacht verdiend. Het moet, en kan niet zo zijn dat de Verenigde Naties de problematiek betreffende een racistisch ogend volksfeest in Nederland belangrijker acht dan de miljoenen homoseksuele wereldburgers die nog steeds geen gelijke rechten hebben.

2 gedachtes over “Open Brief

  1. harry schreef:

    prachtige blog wederom ik heb hem gedeeld op facebook.. en ja hij is vaker doorgedeeld dus ik denk dat je heel veel bezoekers krijgt

    Geliked door 1 persoon

U mag reageren.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: