DRAY BOSMA

Be happy.

Oud-premier Wim Kok heeft veertien jaar gelden, in 2001, Willem-Alexander woedend uit bed gebeld, nadat de toenmalige kroonprins tijdens een persontmoeting had verwezen naar een ingezonden brief van de Argentijnse dictator Videla. Dat heeft Kok gezegd in een documentaire van Andere Tijden.

Willem-Alexander had op 7 maart 2001 tijdens een werkbezoek in New York journalisten verwezen naar een brief in een Argentijnse krant die Máxima’s vader Jorge Zorreguieta zou vrijpleiten van een kwalijke rol tijdens het Videla-regime. Al snel bleek dat de brief was geschreven door Videla zelf; niet bepaald een betrouwbare bron.

De uitlating van de prins kwam op een ongelukkig moment omdat Kok bezig was Zorreguieta te vertellen dat hij niet naar de bruiloft van zijn dochter kon komen. De oud-premier was boos over de uitlating van de prins. Kok heeft dat destijds telefonisch rond een uur of tien of elf, Op een tijdstip dat men doorgaans nog op een oor ligt. Kok vertelde dat hij niet veel tijd had en daardoor is niet alles al te gepolijst gegaan. ‘Ik was wel heel erg boos’, aldus Kok.

Drie weken later, toen de verloving van Willem-Alexander en Máxima bekendgemaakt werd, zei Máxima in een interview dat zij de verwijzing naar de brief van Videla ‘een beetje dom’ vond van haar aanstaande man. Wim Kuijken, destijds de hoogste ambtenaar op het ministerie van Algemene Zaken, onthult dat dit geen spontane opwelling was van Máxima, maar dat deze tekst van tevoren met haar was besproken.

‘Af en toe reik je iets aan. Dan sta je bij een tafel en dan zeg je: je zou ook kunnen zeggen: ‘het was een beetje dom”. Op de vraag of het dus was voorbereid, zei Kuijken: ‘Dat is wel aan de orde geweest. In die zin was het voorbereid. Maar het kwam er wel spontaan uit toch?’ bron

Best wel een beetje slim eigenlijk.

koninklijke wapen

 

 

Categorieën: Read

U mag reageren.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: