DRAY BOSMA

Be happy.

Tijdens het boottochtje op de grachten van Den Haag afgelopen zaterdagmiddag, werden we geattendeerd op de prostitué met de bijnaam Blonde Dolly. Dat komt omdat de oude woning van Blonde Dolly bijna aan een van de Haagse grachten staat. De naam van deze prostitué klonk me wel een beetje bekend in de oren, maar ik kon er geen verhaal bij bedenken.

Enig speurwerk (intikken op Google) leerde me dat Blonde Dolly de bijnaam van Sebilla Alida Johanna Niemans was. Zij werd op 27 september 1927 in Amsterdam geboren en op 2 november 1959 werd zij dood aangetroffen in haar woning aan de Nieuwe Haven in Den Haag. Blonde Dolly was daar door een onbekende vermoord.

Deze moord deed veel stof opwaaien. Het bleek dat Blonde Dolly een dubbelleven leidde, waarbij elk detail over haar leven, dat in 1959 de media haalde voor een schok zorgde. Terwijl ze overdag in de betere kringen verkeerde als model en voordrachtskunstenares, ontving ze ’s avonds klanten achter het raam. Haar prostitutiewerk was van een hoog emancipatoir niveau. Zo werkte Blonde Dolly zonder pooier en kocht zij in 1948 haar eigen peespand (Nieuwe Haven 498, Den Haag), later gevolgd door nog meer onroerend goed. In haar pand aan de Nieuwe Haven werd zij op 31 oktober 1959 vermoord.

Gevreesd was haar blauwe agenda. Deze zou een handvol namen van hooggeplaatste vaste klanten bevatten. De politie weigerde het opschrijfboekje vrij te geven. Hierdoor ontstonden er geruchten dat een van deze hooggeplaatste personen bij haar moord betrokken zou zijn. Volgens de politicus Hans Gualthérie van Weezel wist zijn vader, politiecommissaris Jan Gualthérie van Weezel, wie de moord gepleegd had. Gualthérie van Weezel sr. zou thuis een dossier over de zaak bewaren, met de instructie dit na zijn dood te vernietigen. Alvorens dit uit te voeren zou Gualthérie van Weezel jr. de naam van de dader in het dossier hebben gelezen. Blonde Dolly ligt begraven op de begraafplaats Westduin in Den Haag-Zuid.

courant

Categorieën: Read

U mag reageren.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: