DRAY BOSMA

Be happy.

Gistermorgen werd het nummer Writing’s on the Wall van de Engelse zanger Sam Smith uitgebracht. Het lied zal afgespeeld worden bij de openingcredits van de nieuwste James Bondfilm Spectre. De titel van Smith’s nummer is gelijk aan het Engels gezegde waarmee men onheil aankondigt (in het Nederlands: Een teken aan de wand). Ik hoop dat de titel van het nummer geen betrekking heeft op de film zelf.

Writing’s on the Wall begint veelbelovend met enkele bekende Bond-klanken om vervolgens als een te luchtige soufflé in te zakken. Met alleen wat lichte pianobegeleiding kabbelt het nummer voort met hier en daar wat strijkers. Wanneer Sam Smith in het lied de vraag stelt: ‘If I risk it all, could you break my fall?’, vraag ik me af of hij met dit nummer ook echt enige risico’s heeft genomen, Ik hoop dat tegen de tijd dat Spectre hier in première gaat, we het nummer als een Bondsong herkennen.

Op de vraag of Writing’s on the Wall een grote hit in Nederland wordt, kan ik geen antwoord geven. In Nederland hebben Bondsongs nooit echt gescoord. Van de vierentwintig Bondfilms heeft maar de helft in de Nederlandse hitlijsten gestaan, met Skyfall als de grootste Bondhit. Hieronder een overzicht van de Bondsongs die ooit in de Nederlandse Top 40 hebben gestaan.

Skyfall – Adele (2012) – 633 punten*
A View To A Kill – Duran Duran (1985) – 451 punten
Goldfinger – Shirley Bassey (1965) 368 punten
License to Kill – Gladys Knight (1989) – 339 punten
For Your Eyes Only – Sheena Easton (1981) – 345 punten
Die Another Day – Madonna (2002) – 299 punten
GoldenEye – Tina Turner (1995) – 218 punten
All Time High (Octopussy) – Rita Coolidge (1983) – 179 punten
The Living Daylights – A-ha (187) – 159 punten
James Bond Theme – Moby (1997) – 41 punten
Nobody Does It Better (The Spy Who Loved Me) – Carly Simon (1977) – 34 punten
Live and Let Die – Paul McCartney & Wings (1973) – 27 punten

007

* De punten worden berekend op basis van de posities in de wekelijkse Nederlandse Top 40.

Categorieën: Read

2 gedachtes over “Play it again Sam

 1. Urspo schreef:

  how popular is Caro Emerald?

  Geliked door 1 persoon

  1. Dray Bosma schreef:

   Not populair enough for Bond, I guess..

   Like

U mag reageren.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: