DRAY BOSMA

Be happy.

Ik wilde er eerst niet aan: de Engelse televisieserie Downton Abbey. Ik had ooit de eerste aflevering kort bekeken en had meteen een oordeel: veel roddel en achterklap met inwonende bedienden die zich bijna beter voelen dan de adellijke mensen waarmee ze in het kasteel wonen. Niets voor mij. Daarnaast kon ik Downton Abbey alleen van het (niet zo) schokkende nieuws dat er op een promotiefoto van de televisieserie onbedoeld een voorwerp uit de moderne tijd stond afgebeeld.

Het is dat een buurman laatst zei dat we deze serie echt eens moesten bekijken, want volgens hem wordt er in de serie goed geacteerd, is het een goed geschreven verhaal en zijn de karakters zeer herkenbaar. Om zijn mening te staven gaf hij ons de eerste twee seizoenen op dvd te leen. Ik besloot (met enige tegenzin) de televisieserie nog een kans te geven en het fictieve Downton Abbey nogmaals te bezoeken.

Lang verhaal kort: het afgelopen weekend hebben we de eerste twee seizoenen bekeken en later via Netflix het derde en vierde seizoen. Vier seizoenen in vijf dagen. Bingewatching in volle glorie. Voor wie de laatste jaren onder een steen heeft geleefd, of -net als ik- de televisieserie niet echt een kans heeft gegeven, een korte samenvatting van Downton Abbey.

De serie speelt zich af in het fictieve Downton Abbey, het statige huis van de graaf en gravin van Grantham, en volgt de levens van de aristocratische familie Crawley en hun bedienden in de vroege regeerperiode van Koning George V. Het eerste seizoen vindt plaats tijdens de laatste twee jaar voor de Eerste Wereldoorlog in 1914, beginnend met het nieuws dat de Titanic is gezonken. Het tweede seizoen speelt zich af tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Aan het hoofd van de familie staat de Violet Crawley (Maggie Smith) die haar landgoed, Downton Abbey, heeft overgedragen aan haar zoon Robert Crawley (Hugh Bonneville) en zijn Amerikaanse vrouw Cora (Elizabeth McGovern). Zij hebben drie dochters; Mary (Michelle Dockery), Edith (Laura Carmichael) en Sybil (Jessica Brown Findley). Niet alleen de upper class is in beeld, maar ook het personeel is breed in beeld. Aan het hoofd van deze bedienden staan butler Mr. Carson (Jim Carter) en hoofd-huishoudster Mrs. Hughes (Phyllis Logan).

Downton-Abbey-Season-1

Categorieën: Read

U mag reageren.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: