DRAY BOSMA

Be happy.

Nu vind ik de politieke correctheid (lees: mensenrechten) in de meeste West-Afrikaanse landen van zo een zorgelijke staat, dat ik niet snel naar het continent zal afreizen, maar ik las op het wereldwijde web dat ik nóg een gegronde reden heb om dit continent zo veel mogelijk te ontwijken. Uit een nieuwe studie blijkt dat slangenbeten een verrassend belangrijke doodsoorzaak in West-Afrika zijn.

Elk jaar overlijden meer dan vierduizend mensen in het gebied aan de gevolgen van een slangenbeet. Daarnaast moeten jaarlijks ongeveer vijfduizend inwoners van West-Afrika een lichaamsdeel laten amputeren, omdat ze zijn gebeten door een slang. Dat meldt het wetenschappelijk tijdschrift PLOS Neglected Tropical Diseases.

Amerikaanse en Nigeriaanse wetenschappers analyseerden meer dan veertig jaar aan medische literatuur over slangenbeten in Afrika. Met behulp van deze gegevens maakten ze een schatting van het aantal gevallen per jaar en de gevolgen daarvan. Ze concluderen in hun studie dat in sommige regio’s van West-Afrika gemiddeld meer dan 10 procent van de ziekenhuisbedden zijn bezet door patiënten die in aanvaring zijn gekomen met slangen.

De slangenbeet is volgens de onderzoekers dan ook een onderschatte tropische aandoening. Jaarlijks overlijden er meer slachtoffers aan een beet van de reptielen dan aan bekendere ziektes zoals een besmetting met rondwormen of slaapziekte. De wetenschappers wijzen erop dat de schade door slangenbeten waarschijnlijk alleen nog maar zal toenemen, zo meldt de nieuwssite van het wetenschappelijk tijdschrift Science. Er dreigt namelijk een groot tekort aan een belangrijk tegengif dat wordt gebruikt om slangenbeten in Afrika te behandelen.

snake!

Categorieën: Read

U mag reageren.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: