DRAY BOSMA

Be happy.

Gisteren heb ik een boek van de Nieuwe Bibliotheek geleend met de titel Perplexicon: Het ABC van de Nonsens. Het boek gaat, zoals de sub-titel al zegt, over pure nonsens. Het lezen van een paar quotes op de cover van het boek, deden mij besluiten het boek te lenen. Enkele quotes op de omslag zijn:

‘Koffie is een drank waarvan je gaat slapen als je er niet van drinkt.’

‘Ah, het getrippel van kleine voetjes door het huis. Er gaat niets boven een dwerg als butler.’

‘Dokter, er is iets met mijn maag. Telkens als ik gegeten heb, heb ik daar zo’n vol gevoel.’

‘Eeuwig duurt het langst.’

Het zijn een paar flauwe quotes die helemaal nergens over gaan. Pure nonsens dus, maar ik hou ervan. Je kunt het boek lezen als een nonsense-alfabet: het bevat een inspirerende reeks binnen- en buitenlandse hoogtepunten van ‘gesjochtenheid’, in proza en poëzie, van auteurs als Woody Allen, Bomans, Carroll, Charms, W.C. Fields, Lear, Morgenstern, Queneau, Rabelais, Twain en Valentin.

Je kunt het boek ook lezen als een inleiding tot de nonsens: het geeft informatie over de geschiedenis van de nonsens, de verschillende genres en karakteristieke stijlfiguren zoals ‘Abracadabraïsme’ en ‘Woordspelingen’, maar weet wel dat het ook echt nonsens is. Je kunt er helemaal niets van opsteken en of je daar nu wijzer van wordt… Vermakelijk vind ik het wel.

Ondersteboven. Ook nonsens, natuurlijk.

Categorieën: Read

U mag reageren.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: