DRAY BOSMA

Be happy.

Bij ons in de straat, een paar huizen verderop, woont een gezin die er hartstikke goed in is om mijn echtgenoot en ik compleet te negeren. De oorzaak hiervan ligt zeer waarschijnlijk in het feit dat wij (mijn echtgenoot en ik) homoseksueel zijn. Dit doen ze overigens al jaren, en inmiddels doen mijn echtgenoot en ik ook maar alsof deze mensen lucht zijn. Na hen in het verleden een paar keer te hebben gegroet, om vervolgens geen reactie te krijgen, zie ik het groeten aan hen als een vage herinnering. Wees gegroet en toedeloe. De reden van deze zwijgzame behandeling komt ook door hun geloofsovertuiging’.

Deze ‘lieve’ buren zijn bijbelgelovigen, maar ik denk dat het exemplaar op hun nachtkastje de hoofdstukken Mattheus 22:36-40  (daar waar de bijbel het heeft over ‘hebt uw naaste lief’) mist. Ook kan de reden van de homofobe ontkenning worden veroorzaakt door de seksuele onzekerheid van de buurman zelf. Ik heb geen zogenaamde gay-dar, maar de man straalt wel regenboogkleuren uit.

Buren. Je zoekt ze niet uit. Ze worden je toegewezen. Net als familie. De groep mensen waarvan je het maar moet hebben, volgens de tegeltekst. Zo heb ik neef en tevens naamgenoot (voor- en achternaam) die in de hoofdstad van IJsland, Reykjavik, woont. Een paar jaar geleden kwam ik hem op Facebook tegen, en ik dacht: leuk, even een vriendschapsverzoekje doen. Ook hier heb ik, net als het groeten aan mijn buren een paar huizen verder, geen reactie op mogen ontvangen. Aardig detail: mijn zussen werden nog in diezelfde week Facebookvriend met deze homofobe neef op IJsland. Dat zijn momenten waarbij ik een modern en populair woord van verbazing binnensmonds mompel:  Dafuq?.

Natuurlijk voel je je op zulke onverwachte momenten gekwetst. Het is een mes in de rug. Maar gelukkig niet in de letterlijke zin van het woord. Persoonlijk laat het bij mij geen littekens achter. Het is wel een openbaring. De mensheid is helemaal niet zo vroom. Deze snobistische homofoben vinden de seksuele geaardheid van homoseksuelen angstig, maar eigenlijk is de aard van hun angst vele malen ernstiger.

 

3 gedachtes over “Snobs en Foobs

 1. Remco Harms schreef:

  Mooi blog, maar blijft in en in triest dat men zo blijft denken en reageren (of eigenlijk dus niet!!)

  Geliked door 1 persoon

 2. Harriët schreef:

  Angstig?? Dat zou wel heel sneu zijn. Wat een zielige lui allemaal zeg.
  Maar enigzins herkenbaar hoor. Hoe vaak J. en F. wel niet meemaken dat ze behandelt worden dat ze achterlijk zijn i.p.v. doof….heel iets anders natuurlijk. Maar denk dat het gevoel dat ze krijgen hetzelfde is. Gelukkig zijn er genoeg mensen die niet zo zielig zijn :))

  Geliked door 1 persoon

  1. Dray Bosma schreef:

   Angst voor het onbekende..

   Like

U mag reageren.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: