DRAY BOSMA

Be happy.

Momenteel lees ik het boek ‘Het Andere Hollywood: Gays, Lesbo´s en Bi´s in de filmstad.´Het is van de hand van de Nederlandse schrijver Adrian Stahlecker, en op de achterzijde van het boek staat de volgende informatie:

Hollywood werd in de twintigerjaren opgeschrikt door een reeks van seksschandalen. Filmmagnaten besloten toen moraalclausules op te nemen in de filmcontracten. Als een ster in opspraak was geraakt kon de studio het contract annuleren. Als echter een kasmagneet betrof betaalde men soms de politie om de zaak in de doofpot te krijgen. In de vijftiger jaren stond Hollywood op z’n kop toen het roddelblad Confidental verscheen om het privéleven van sterren bloot te leggen. Veel stoere, knappe idolen waarover vrouwen droomden, bleken homo/ of biseksueel te zijn. Hun seksuele geaardheid zou het einde van hun carrière kunnen betekenen. Velen gingen daarom surrogaathuwelijken aan terwijl anderen er aan ten ondergingen.

Met deze achterflap-tekst wordt ook meteen de toon en de aard van het boek gezet. Het is een voortzetting van de roddelverhalen zoals deze vroeger in bladen als Confidental gepubliceerd werden. Een homoseksueel uit de figuurlijke kast trekken en hiermee afkraken. De verhalen zijn allemaal net als toen: aannames. Er zijn weinig bevestigingen en wanneer je het boek leest, krijg je af en toe het idee dat destijds in Hollywood iedereen homoseksueel was. Iedereen kent natuurlijk het verhaal van Rock Hudson. Of het verhaal van de ‘speciale‘ vriendschap tussen de samenwonende acteurs Cary Grant en Randolph Scott. Die -zoals ook in het boek staat vermeld- na publicatie van de beroemde fotoreportage, beiden in rap tempo het huis verlieten om vervolgens hals-over-kop in het huwelijk met hun nieuwe, vrouwelijke liefdes te stappen.

Ook vertelt het boek over de acteur Farley Granger, bekend van film als ‘The Rope’ en ‘Strangers on a Train’. Granger had geen zin in gekonkelfoes aan zijn adres en stiekem gedoe over zijn geaardheid. Hij kwam openlijk uit voor zijn homoseksualiteit. In 2007 publiceerde hij zijn memoires in het boek ‘Include Me Out’, mede-geschreven met zijn levenspartner, producer Robert Calhoun. In het boek bespreekt hij zijn carrière en persoonlijke leven. Sinds 1959 waren de beide heren door liefde aan elkaar verbonden. Calhoun stierf in mei 2008 aan longkanker in New York, Farley Granger stierf drie jaar later, op 27 maart 2011. Ondanks dat Farley niet voor de makkelijke weg heeft gekozen door openlijk voor zijn liefde voor Robert uit te komen, was hij, tezamen met zijn partner, gelukkiger dan menig acteur en actrice, die na de opnames ook achter de camera moesten blijven doen alsof.

Farley Granger as Phillip Morgan

Farley Granger, 1948.

Farley poseert in 2010.

Farley Granger, 2010.

U mag reageren.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: