DRAY BOSMA

Be happy.

Sinds ik me kan herinneren staat vrijdag de dertiende voor een dag vol ongeluk. Het is niet dat ik het me voor de geest kan halen dat ik ooit op deze ongeluksdag onheil en rampspoed heb mee mogen meemaken. Ik ben er niet van overtuigd dat ik volgens het bijgeloof niet onder ladders moet lopen en vooral zwarte katten moet ontwijken. Dat laatste wordt thuis nogal een opgave: thuis hebben we twee katten die constant onze aandacht vragen. Vooral wanneer ze even geen eten hebben.

Ik begrijp ook niet dat je angst kent voor een specifieke datum. Het moet iets doms uit de vroege, menselijke geschiedenis zijn waardoor we nog steeds ons dagelijks leven laten beheersen. Een kleine zoekopdracht op het internet leert ons al snel dat ik met deze stelling niet helemaal verkeerd zit. Zo is via Google terug te vinden dat vrijdag de dertiende als ongeluksdag wordt gezien omdat Jezus op een vrijdag werd gekruisigd. Wanneer deze dag dan ook nog samenvalt met het ongeluksgetal 13, dan móet deze dag op de kalender dus wel extra ongeluk veroorzaken.

Maar dat is uiteraard niet de enige reden. De vrijdagen kunnen ook een kwade naam hebben gekregen, omdat de geschiedenis ons leert dat de Romeinen altijd op de vrijdag de doodvonnissen voltrokken. Dat was overigens ook in Engeland het geval. Ook daar werd de doodstraf op een vrijdag voltrokken. Dat het getal 13 een negatieve klank heeft in de christelijke wereld is vanzelfsprekend terug te brengen tot het laatste avondmaal van Christus, waar Jezus en zijn twaalf apostelen (1+12=13) aanzaten. Soms zijn verklaringen wel erg makkelijk en teleurstellend weinig fantasievol.

Iedereen die het boek De Da Vinci Code heeft gelezen, of anders toch wel de gelijknamige film heeft bekeken, weet dat dat op vrijdag de dertiende oktober, 1307 in Frankrijk alle Tempeliers op bevel van Philips de Schone werden gearresteerd, op grond van valse beschuldigingen. Hij werd hierbij geholpen door Paus Clemens V. Dit was de opmaat voor de uiteindelijke vernietiging van de Orde van de Arme Ridders van Christus en de Tempel van Salomo, beter bekend als de Tempeliers. Later bleek dat Paus Clemens V nadien spijt had van deze actie, maar sinds de massamoord op de Tempeliers is men vrijdag de dertiende blijven zien als een ongeluksdag.

Gelukkig leven we vandaag in het jaar 2015, meer dan honderden jaren later in de geschiedenis. Het geloof heeft niet meer zoveel macht of invloed op (verstandige) mensen. En onthoud: enge en negatieve krachten kun je niet neutraliseren, oproepen of bijsturen door bepaalde handelingen uit te voeren. Laat je niet gek maken door bijgeloof en doe vandaag lekker waar je zin in hebt. Neem, net als op alle andere dagen van het jaar, niet te veel risico’s en zorg ervoor dat je geniet. Het is tenslotte vrijdag.

13th

Categorieën: Read

U mag reageren.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: