DRAY BOSMA

Be happy.

De Amerikaanse acteur Salvatore Mineo werd op 10 januari 1939 in The Bronx geboren. Zijn Siciliaanse vader verdiende de kost als doodkistenmaker. Op negenjarige leeftijd krijgt de jonge Sal Mineo, samen met zijn jongere zus Sara danslessen en als twaalfjarige speelt hij een eerste kleine rol op Broadway in Tennessee William’s toneelstuk The Rose Tattoo. Mineo’s enige tekst was ’De geit staat in de tuin.’ Later zou hij grotere rollen, met meer tekst, spelen.

actor-sal-mineo

De rol van Plato, de overduidelijke homoseksuele vriend van James Dean’s personage Jim Stark in de film Rebel Without a Cause, was Mineo op het lijf geschreven. Hij leverde hem een Oscarnominatie en wereldfaam op. Volgens insiders had Mineo overigens een meer dan vriendelijke relatie met Elia Kazan, de regisseur van onder andere de filmklassiekers A Streetcar Named Desire en East of Eden.

Een soortgelijke filmrol met homoseksuele trekjes als in Rebel speelde Mineo in de film Exodus, als de jonge Zionistische terrorist Dov Landau. Het personage had de concentratiekampen overleefd door zich daar als een vrouw te laten misbruiken. Het was destijds een publiek geheim dat Sal Mineo van de mannenliefde hield. Om enigszins de schijn te wekken dat hij geïnteresseerd was in vrouwen, verscheen hij, natuurlijk onder enige druk van de filmstudio’s, bij premières met bijna beroemde filmsterretjes aan zijn arm.

Rebel Without a Cause

Na zijn twintigste, begin zestiger jaren raakte Mineo als acteur uit het oog van het grote publiek. Hij was geen Hollywood materiaal. Hij was te kort in lengte en zijn uiterlijk was te jeugdig. Mineo keerde terug naar het toneel en in 1971 speelde hij een laatste grote filmrol in de film Escape From the Planet of the Apes. Met de rol als een biseksuele dief in het toneelstuk P.S. Your Cat is Dead hoopte Mineo in 1975 zijn carrière weer te laten herleven, maar nog voordat hij met het toneelstuk zijn opwachting kon maken werd hij op 12 februari 1976, nabij zijn appartement in Los Angeles doodgestoken.

Drie jaar later, in 1979 wordt de voormalige pizzakoerier Lional Ray Williams veroordeeld voor de moord op Sal Mineo. De dader was destijds 17 jaar oud toen hij Mineo doodstak. Hij had geen idee wie zijn slachtoffer was en kreeg uiteindelijk 51 jaar cel voor de moord (een mislukte beroving) op de acteur. Sal Mineo is, net als James Dean en Nathalie Wood, de andere hoofdrolspelers uit Rebel Without a Cause op een onnatuurlijke, tragische manier om het leven gekomen.

rebel-without-a-cause

U mag reageren.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: