DRAY BOSMA

Be happy.

De frituurmuur of de snackwand is daar waar je je vette hap uit de muur haalt. De frituurmuur van vroeger is in feite de snackwand van vandaag. Daar waar we, bijna nostalgisch, aan tijden van vroeger denken, bij het ‘uit de muur trekken’ van een broodje kroket, keert de snackwand weer terug in het dagelijks beeld. Tenminste, als het aan de supermarkten ligt.

Scholieren zullen steeds makkelijker en sneller ongezonde snacks kunnen kopen dankzij de snackwanden in supermarkten. Supermarktketen Deen start binnenkort een pilot bij supermarkten die in de buurt van scholen staan. Zo is een winkel in Zaandam uitgerust met een snackwand en komt er op korte termijn een snackwand in een supermarkt in Almere-Haven. Een van de argumenten is dat scholieren niet meer de winkel in hoeven voor een snack en wat drinken.

De moderne snackwand zal worden uitgerust met onder meer frikandellenbroodjes, saucijzenbroodjes, kaasbroodjes en frisdrank. Volgens het Voedingscentrum worden mensen hierdoor gestimuleerd om te veel te eten en te weinig te bewegen. Hierdoor wordt het  voor de scholieren makkelijker om ongezonde keuzes te maken. Het is een stap in de verkeerde richting. Volgens het Voedingscentrum zijn scholen nu juist bezig met het gezonder maken van hun kantines. Het plan van de snackwand werkt dit voornemen en de plannen van de scholen tegen.

Er valt iets te zeggen voor het argument van de supermarkt. Het is natuurlijk heel duur om extra personeel in te zetten op tijden wanneer er tientalle leerlingen van een naburige school één voor één een zak chips en een blikje energiedrank komen pinnen. Ik denk dat wanneer de snackwand niet gerealiseerd wordt, de scholieren alsnog het ongezonde voedsel uit de schappen zullen halen. Misschien moet het Voedingscentrum meer de focus leggen op wat er zoal in de schappen van de supermarkten te koop wordt aangeboden, dan naar de locatie van al het ongezonde voedsel in de winkel.

snacks

 

Categorieën: Read

U mag reageren.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: