DRAY BOSMA

Be happy.

Vandaag heb ik de glossy Piet aangeschaft. Ik denk dat ik met de aanschaf van deze eenmalige uitgave een stukje Nederlandse geschiedenis in huis heb gehaald. Het tij is gekeerd. De figuur Zwarte Piet zal nooit meer zijn zoals deze in het verleden was, en ik vind dat goed. Mijn mening en motivatie voor verandering van Piet heb ik in het verleden eens gemeld. Dat ga ik hier niet nog eens herhalen. Het gaat mij niet om mijn gelijk, maar om gelijkheid. De redactie van Piet omschreef het mooi in haar voorwoord*:

Piet is het tastbare en zichtbare resultaat van een bijzondere en vruchtbare samenwerking tussen onderzoekers van de Erasmus Universiteit Rotterdam en onafhankelijke media- en cultuurprofessionals uit Amsterdam Wij hebben elkaar gevonden in het streven een uniek geluid te laten horen dat afstand neemt van de felle en aanstekelijke initiatieven in de manier waarop het sinterklaasfeest gevierd kan worden. Door initiatieven aandacht te geven, hopen we juffen, meesters, ouders, maar ook beleidsmakers, mediaproducenten, event managers en politicie te inspireren en waar nodig handvatten te geven voor de vormgeving van een eigentijdse Sinterklaasviering.

Piet combineert deze kennismaking met initiatieven uit binnen- en buitenland met prachtig beeldmateriaal, een historisch overzicht van veranderingen in het sinterklaasfeest door de eeuwen heen en persoonlijke verhalen van bekende Nederlanders. Met het kleurrijke palet aan verhalen. ontwikkelingen, beelden en initiatieven denken en hopen we dat deze Piet lezers laten ontdekken dat traditie zo veel leuker en krachtiger wordt als hij met de tijd mee verandert.

De redactie van Piet.

De glossy Piet ligt in de winkels en is via het internet te bestellen. Het blad is, zoals het zelf op de voorpagina vermeldt, een handboek voor een moderne sinterklaasviering. Het is gevuld met artikelen over Zwarte Piet en de geschiedenis van het sinterklaasfeest. Er staan interviews in, met Hadewych Minis, Anousha Nzume, Tanja Jess en vele anderen. Voor de mensen die vinden dat Zwarte Piet voor altijd zwart moet blijven: er zitten ook kleurplaten in, dan kan je Piet in iedere gewenste kleur inkleuren. Wanneer je Piet vandaag via bol.com besteld, heb je morgen, nog vóór pakjesavond, een exemplaar in de bus. Ik zeg hét sinterklaascadeau van 2015.

*Copyright: Piet

Piet

 

 

 

Categorieën: Read

U mag reageren.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: