DRAY BOSMA

Be happy.

Ue o Muite Arukō (上 を 向 い て 歩 こ う? – Ik kijk omhoog terwijl ik loop) is een Japanstalig lied dat werd uitgevoerd door de Japanse crooner Kyu Sakamoto. Het werd geschreven door Rokusuke Ei en Hachidai Nakamura. Ei schreef de tekst na een Japanse studentendemonstratie en beschrijft dat hij opkijkt naar de hemel, veinzend dat hij de sterren telt, om zo zijn tranen te beletten te vallen.

In westerse landen is het lied bekend onder de alternatieve titel Sukiyaki. Een term zonder enige relevantie voor de titel van, en tekst in het lied. Het komt erop neer dat wanneer een Nederlandstalige hit als Alles kan een mens gelukkig maken in Japan wordt uitgebracht onder de titel Bitterbal. Zeer waarschijnlijk werd de associatie met eten gemaakt omdat Sukiyaki een populair Japans gerecht was. Ondanks dit opvallend gegeven werd het lied een succesvolle hit in het buitenlands.

Het nummer bereikte de eerste plek van de Billboard Hot 100 charts in de Verenigde Staten in 1963, en blijft het enige Japanse lied die dit ooit heeft gedaan, tot op heden. Bovendien was en is het een van de weinige niet Indo-Europese nummers die bovenaan de Amerikaanse hitlijsten heeft bereikt. In Nederland werd het nummer onder dezelfde internationale titel door de Blue Diamonds in het Engels opgenomen. Het scoorde tezamen met het originele nummer in de Nederlandse hitlijsten.

Op 12 augustus 1985 kwam Kyū Sakamoto om het leven in een vliegtuigongeluk waarbij vlucht 123 van Japan Airlines crashte toen het de bergkam van de Takamagahara raakte, circa 100 kilometer buiten Tokio. Voordat het vliegtuig neerstortte heeft Sakamoto nog een afscheidsbriefje kunnen schrijven aan zijn vrouw, Yukiko Kashiwagi, met wie hij zijn twee dochters Hanako en Maiko had. Kyū Sakamoto is 43 jaar oud geworden.

SukiyakiCover

 

Categorieën: Read

U mag reageren.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: