DRAY BOSMA

Be happy.

De overzichten met het beste van 2015 over het afgelopen jaar wil ik afsluiten met een vierde ronde. Mede dankzij Netflix en HBO kunnen we op aanvraag (on demand) diverse films en televisieseries streamen. Hieronder bespreek ik de, door mij bekeken, beste televisieseries van 2015.

Een van de leukste series die dit jaar verscheen is Grace and Frankie*. Deze serie volgt Grace (Jane Fonda), een gepensioneerde cosmeticamagnaat, en Frankie (Lily Tomlin), een hippie tekenlerares, wier echtgenoten, Robert (Martin Sheen) en Sol (Sam Waterston), succesvolle echtscheidingsadvocaten in San Diego zijn. Grace en Frankie’s leven wordt overhoop gehaald wanneer Robert en Sol aankondigen dat ze verliefd zijn op elkaar en hun echtgenotes willen verlaten. De vrouwen, nooit elkaars beste vriendinnen geweest, worden nu gedwongen samen te leven, waarbij ze elkaar proberen te steunen in het nieuwe hoofdstuk van hun leven.

Netflix-Sense8

De grootste verrassing van het afgelopen jaar vind ik de serie Sense8*. De serie draait om 8 vreemdelingen, over de hele wereld verdeeld, die ineens mentaal en emotioneel verbonden zijn, als gevolg van een onbekende evolutionaire sprong. De serie onderscheidt zich door onderwerpen als politiek, eigen identiteit, seksualiteit, geslacht en religie niet te ontwijken. De 8 sensates (zintuigelijken) zoeken uit waarom ze gekoppeld zijn en wat het voor hen, en de toekomst van de mensheid betekent. Een mysterieuze figuur, Jonas (Naveen Andrews), doet er alles aan om de 8 sensates bij elkaar te brengen, terwijl een andere vreemdeling, Mr. Whispers (Terrence Mann), de 8 sensates wilt vernietigen.

Dit jaar werd het derde seizoen van Ray Donovan* uitgezonden. Dit seizoen vond ik minder boeiend dan de voorgaande twee seizoenen, maar nog wel steeds het bekijken waard. Gedurende de afleveringen was er naar mijn beleving weinig spanning in het verhaal en geen centrale focus. Ray Donovan (Liev Schreiber), oorspronkelijk uit Zuid Boston, werkt als een fixer in Californië. Een fixer is de persoon die alles regelt met betrekking tot steekpenningen, uitbetalingen van corrupte politie of overheidsfunctionarissen, en anderen in staat stelt om een straf te ontlopen. Ray ervaart zijn eigen problemen wanneer zijn vader, Mickey Donovan (Jon Voight), ook dit seizoen weer rare streken uithaalt.

De serie die na 5 seizoenen nog steeds niet verveelt is Game of Thrones*. Wanneer je de afgelopen jaren onder een steen hebt geleefd weet je waarschijnlijk niet waar deze serie over gaat, vandaar een korte uitleg: Game of Thrones is een Amerikaanse fantasy-televisieserie die door HBO wordt uitgezonden. Het verhaal van Game of Thrones speelt zich af in een mythische wereld. Men zal het vijfde seizoen vooral herinneren aan de indrukwekkende Walk of Shame van Cersie Lannister (Lena Headey) en aan de gruwelijke dood van Jon Snow (Kit Harington).

De Nederlandse televisieserie Goedenavond, dames en heren* heeft mij dit jaar aangenaam verrast door het knusse, nostalgische en bijna oubollige karakter van de serie. Deze dramaserie speelt zich af in de eerste helft van de jaren 60, waarin televisie een steeds grotere invloed heeft op het dagelijkse leven. De zusjes Ietje (Anna Raadsveld) en Eef (Sophie Höppener) worden door omroepdirecteur Peter van Dijk (Paul Kooij) gevraagd om auditie te doen voor televisie-omroepster. Naar aanleiding van een groots televisiegala wil Peter ook het succesvolle duo van toen, Benno & Wil (Huub Stapel & Loes Luca), die nu gebrouilleerd zijn, weer voor de camera krijgen. Zal hem het lukken of is er in het verleden te veel gebeurd?

Fargo-2

De leukste serie die ik in tijden heb bekeken is de televisieserie Fargo*. Het eerste seizoen van vorig jaar vond ik al een genot, maar het tweede seizoen dat zich 27 jaar eerder afspeelt dan het eerste seizoen, is soms absurd, maar altijd grappig. In het tweede seizoen proberen schoonheidsspecialiste Peggy Blumquist (Kirsten Dunst) en haar echtgenoot Ed Blumquist (Jesse Plemons) de ongewilde moord op Rye Gerhardt (Kieran Culkin) te verbergen. Rye is de zoon van Floyd Gerhardt (Jean Smart). Zij is het hoofd van een misdaadfamilie. Ondertussen onderzoeken State Trooper Lou Solverson (Patrick Wilson) en zijn schoonvader Sheriff Hank Larsson (Ted Danson) een drievoudige moord op een lokale diner. Met het tweede seizoen van Fargo is deze serie voor mij de beste televisieserie van 2015.

Categorieën: Read

U mag reageren.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: