DRAY BOSMA

Be happy.

Lang geleden begon het nieuwe jaar bij het begin van de lente, wanneer de natuur weer tot leven kwam, of begin januari, als de dagen beginnen te lengen. Bij de invoering van het christendom wilde de Kerk een eind maken aan de heidense gewoonten rond deze nieuwjaarsviering, en riep 1 januari uit tot bid- en boetedag om de besnijdenis van Jezus (8 dagen na de geboorte) te vieren. Maar ook daarna vierde men het nieuwe jaar nog rond de oude heidense data, maar ook op Sint Maarten (11 november); de eerste adventsdag; de zonnewende (rond 21 december); of Maria Boodschap (25 maart). De Spaanse landvoogd Requesens besloot in 1575 dat het nieuwe jaar officieel op 1 januari begon.

2016

De BabyloniΓ«rs brachten rond 2600 voor Christus een koningsoffer. Ze meenden dat op nieuwjaarsdag de koning het mikpunt van de goden zou zijn, dus vervingen ze de koning tijdelijk door een slaaf of een ter dood veroordeelde. Zij reden hem als koning rond en offerden hem ten slotte. Zo werd het kwaad een jaar afgewend.

Bij de Romeinen begon het nieuwe jaar op 1 maart, totdat Julius Caesar in 44 voor Christus de juliaanse kalender invoerde. Vanaf die tijd was Nieuwjaar op 1 januari. De Romeinen offerden sindsdien op die dag aan de god Janus (waarnaar januari is genoemd) om hem mild te stemmen voor het aankomende jaar.

Ik hoop voor iedereen dat er dit jaar geen offers gedaan of gegeven mogen worden, en dat iedereen mag genieten van het nieuwe jaar. Ik doe de wens dat voor iedereen de komende 365 dagen in gezonde staat zullen eindigen met een gevoel van tevredenheid en geluk.

CategorieΓ«n: Read

6 gedachtes over “Gelukkig Nieuwjaar!

 1. Wildcard schreef:

  Beste wensen voor 2016 en een goede gezondheid hΓ©

  Geliked door 1 persoon

  1. Dray Bosma schreef:

   Dankjewel. Jij ook!

   Geliked door 1 persoon

   1. Wildcard schreef:

    Thanks πŸ™‚

    Like

 2. fearsomebeard schreef:

  Happy New Year ….or as per Dr Spo…Annus Mirabilis!

  Geliked door 1 persoon

  1. Dray Bosma schreef:

   Annus Mirabilis!

   Geliked door 1 persoon

 3. Urspo schreef:

  I hope we can get past vengeful gods demanding sacrifice and be well in 2016.

  Geliked door 1 persoon

U mag reageren.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: