DRAY BOSMA

Be happy.

Het geloof. Je gelooft of niet. Ik niet. Dat anderen wel geloven kan ik soms waarderen. Dat je troost en hoop verkrijgt door de overtuiging dat er meer is. Mijn mening doet er verder niet toe, ondanks dat dit een persoonlijk weblog is. Leven en laten leven. Wederzijds respect is belangrijk. Wel vind ik het fanatieke geloven in een overtuiging gevaarlijk. Het fanatisme  en de wil om anderen te overtuigen van een eigen veronderstelling veroorzaakt veel ellende.

Maar laten we het gezellig houden. Vandaag is het Driekoningen. Dat betekent dat het een christelijke feestdag is. Deze wordt ieder jaar op 6 januari gevierd en waarop men de bijbelse gebeurtenis herdenkt van de wijzen uit het oosten die een opgaande ster zagen en daarop de koning der Joden gingen zoeken. Ze kwamen in Bethlehem en vonden daar Jezus, de pasgeboren koning der joden.

Ik kan me weinig herinneren (ondanks de rooms-katholieke kleuterschool) van hoe men vroeger Driekoningen vierden. Wel staat me bij dat men een koningsbrood of koningentaart bakte, waarin een bruine boon of muntstuk werd verstopt. Degene die hem vond is die dag koning(in). Een gebruik is dat degene die de koning is, die dag de baas in huis mag zijn. Verder is het voor velen het moment om alle kerstversieringen op te ruimen, maar die traditie wordt ook niet meer gehandhaafd.

 

Categorieën: Read

U mag reageren.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: