DRAY BOSMA

Be happy.

Ja hoor, het jaar 2016 is nog geen maand oud, en de discussie waar we in Nederland met elkaar nooit uit zullen komen, laait weer (even) op. Het uiterlijk van Zwarte Piet. De (in mijn ogen) opportunistische Partij Voor Vrijheid wilt dat Zwarte Piet gedwongen zwart blijft. Ik ben klaar met deze eindeloze Zwarte Pieten-discussie en deel hierbij officieel mede niet langer mee te discussiëren. Ik vind dat er genoeg andere, echt belangrijke dingen zijn die meer aandacht verdienen.

Op de nieuwssite van nu.nl is te lezen dat de overheid zich niet heeft te bemoeien met het uiterlijk van ‘het gevolg van Sinterklaas’, dus ook niet met dat van Zwarte Piet. Dat heeft de Raad van State, die zich over de vraag heeft gebogen, dinsdag laten weten.

Het belangrijkste adviesorgaan van het land boog zich over een voorstel van de PVV. Die wil gemeenten verbieden om mee te werken aan bijvoorbeeld sinterklaasoptochten met pieten die niet (allemaal of helemaal) zwart zijn.

De overheid moet zich bij zulke evenementen buigen over orde en veiligheid en niet over de traditie zelf, oordeelt de raad. In de Pietenwet van de PVV gebeurt dat laatste wel. ‘In een democratische rechtsstaat past dat niet’, zegt de Raad van State. Afwijkende sinterklaasvieringen vallen volgens de Raad van State onder de vrijheid van meningsuiting.

De PVV wil de sinterklaastraditie ‘bevriezen’, vindt de raad. Het orgaan stelt dat ‘dat levende volkstradities, zoals het sinterklaasfeest, niet statisch zijn. Als de maatschappij verandert, veranderen zij mee.’ De Pietenwet hoort daarom volgens de Raad in de prullenbak.

Categorieën: Read

U mag reageren.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: