DRAY BOSMA

Be happy.

Afgelopen woensdag werd er Nederlandse geschiedenis geschreven. Het allereerste Correspondentendiner werd in de Beurs van Berlage gehouden. Het correspondentendiner is gebaseerd op een Amerikaanse traditie die sinds 1920, jaarlijks word gehouden. Bekend als het White House Correspondents’ Dinner, waar de Amerikaanse president een toespraak houdt voor de parlementaire pers en andere genodigden. Mark Rutte mocht woensdagavond als een cabaretier de journalisten met een knipoog aanpakken.

Als je ‘t mij vraagt, dan zat ik in de eerste minuten met de figuurlijke kromme tenen voor de televisie: een minister president in de rol van grappenmaker. Dat is wennen. Ook het lamzalig gelach van het aanwezige publiek werkte niet mee. Timing is belangrijk bij komedie en dat ging -eerlijk toegegeven, onze minister president af en toe best aardig af. Naarmate Rutte zelf aan de positie van een moppentappende minister president gewend was, leek het iets beter te gaan.

Of het concept van een Nederlandse Correspondentendiner is geslaagd? Ik denk het wel. Alleen al om het feit dat omroepbaas Jan Slagter (Omroep Max) zich beledigd voelde na een grap van Rutte over de dertigjarige dochter van Jan Marijnissen. ‘De dochter van Jan wordt klaargestoomd voor de politiek. Ze krijgt zelfs mediatraining bij Omroep Max’, zei de minister-president. Dat vond Slagter (61) lasterlijk genoeg om daags na het correspondentendiner een officiële verklaring af te leggen, dat er géén sprake is van een relatie met Lilian Marijnissen. Daarmee is het Correspondentendiner voor mij geslaagd te noemen, en hoop ik op een voortzetting voor volgend jaar.

 

 

Categorieën: Read

U mag reageren.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: