DRAY BOSMA

Be happy.

Bijna overbodig om te melden, maar vandaag was het een schrikkeldag. Deze dag wordt aan bepaalde jaren toegevoegd omdat de werkelijke astronomische lengte van een jaar niet precies 365 dagen is, maar 365,2421875 dagen: ongeveer 365 en een kwart dag. Een jaar, waaraan een schrikkeldag is toegevoegd, wordt aangeduid als een schrikkeljaar.

De schrikkeldag werd voor het eerst voorgesteld in het decreet van Canopus van 6 maart 237 voor Christus om de loop van de Egyptische kalender nauwkeuriger met de seizoenen aan te laten sluiten (er zijn echter geen aanwijzingen dat dit daadwerkelijk werd toegepast). Het werd eerst in de juliaanse kalender toegepast als een extra dag die na 23 februari werd ingevoegd, waardoor de maand februari eens in de vier jaar 29 dagen duurde.

De nummering van de dagen in februari eindigde in een schrikkeljaar niettemin net als in de andere jaren op 28. De schrikkeldag was namelijk een ‘nummerloze’ dag, ingelast tussen de 23ste en de 24ste februari. Het betrof een zogenaamde ‘bis’dag, zoals uit de oude Latijnse aanduiding blijkt: ante diem bis sextus Kalendas Martii. Analoog daaraan heet een schrikkeljaar in het Frans une annΓ©e bissextile en in het Engels a bisextile year.

Later stapte men van de nummerloze dag af. De schrikkeldag kreeg een eigen nummer, waardoor de maand februari in een schrikkeljaar 29 dagen telt.

momenten van een extra dag in februari.

CategorieΓ«n: Read

Een gedachte over “Schrikkeldag

  1. Dennis schreef:

    Ahhh, dus eigenlijk isnde extra dag in een schikkeljaar niet 29 februari… Maar is 24 ferbuari, hierdoor schuift de oorsprongelijke 24 februari op naar 25, 25 naar 26 etnzovoorts. Tot uiteindelijk 28 ferbuari verandert in 1 maart!! Weer wat geleerd!! 😜😁

    Geliked door 1 persoon

U mag reageren.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: