DRAY BOSMA

Be happy.

In Nederland beweren veel mensen dat wanneer je werkeloos bent, maar toch wilt werken, je dan ook zeker meteen aan een baan kunt komen. Dit blijkt toch niet zo te zijn. In het verleden -wanneer ik werkzaam was bij een werkgever, heb ook ik meer dan eens deze opmerking gemaakt. Ik was destijds van mening -net als vele anderen, dat wanneer je echt wilt werken, je ook met gemak een baan kunt vinden.

Daarbij moet je natuurlijk niet kritisch zijn in de keuze van de werkzaamheden. De functies van Fortuinzoeker of Prinses zijn nooit vacant. Zelfs niet in de Efteling of in een ander pretpark. Dus zonder al te kritisch te zijn naar de uitvoering van het werk, is het volgens veel mensen een koud kunstje om meteen een baan te vinden. Ik weet nu uit ervaring dat dit niet het geval is.

Ik heb de afgelopen periode meerdere uitzendbureaus bezocht en daar gemeld dat ik, ongeacht de werkzaamheden of werktijden, zo snel mogelijk aan het werk moest. Gewoon om het feit dat ik geen inkomsten had. Het was alsof ik in een onverstaanbare taal sprak. Op het uitzendbureau willen ze eerst een intakegesprek en dan gaat men eens kijken of ze iets kunnen vinden conform mijn cv.

Een intakegesprek is naar alle waarschijnlijkheid hartstikke nodig, maar wanneer een intercedent van de vestiging -die naar mijn idee vorige week net zindelijk is geworden, een profielschets van mij moet maken, naar aanleiding van mijn cv en een standaard vragenlijstje, dan denk ik: dit had ik ook thuis, online kunnen invullen. De tijd die een intakegesprek inneemt had ik liever bij een werkgever doorgebracht.

Conform mijn cv heb ik dus geen ervaring in productiewerk, en waar je voorheen een uitzendbureau kon binnenlopen, een kort en leuk gesprek hield om vervolgens de volgende dag bij een opdrachtgever aan het werk gaan, is dit niet meer van deze tijd. Het is gebruikelijk dat er minimaal een week tussen een eerste afspraak en een terugkoppeling ligt, om daarna nog een week te wachten op een vervolggesprek. Als je dat geluk al hebt.

Soms kan het zo zijn dat de sterren je gunstig zijn gesteld (als je in astrologie wilt geloven) en gaat alles in een rap tempo. In een paar dagen tijd heb ik een tweetal positieve gesprekken gehad bij een bedrijf dat is gespecialiseerd in credit management. Via een detacheringsbureau zal ik daar per 4 april aanstaande een half jaar aan het werk gaan, om vervolgens -bij wederzijds goedvinden, in vast dienstverband te werken.

En het gaat maar door. In plaats van dat ik nu relaxt kan focussen op het werk per april aanstaande, heeft het detacheringsbureau voor mij een opdracht van een tweetal weken geregeld. Vanaf maandag ga ik als administratief medewerker bij een deurwaarderskantoor in Almere aan het werk. Als soldaat in het Nederlandse werklozenleger kan ik nu eindelijk zeggen: ‘Ik zwaai af..!’¹

wavingoff

¹ volgens het Van Dale woordenboek:
af·zwaai·en (zwaaide af, is afgezwaaid)
(militair) de dienst verlaten

2 gedachtes over “Soldaat

  1. Urspo schreef:

    what an ordeal. Good luck with all of this.

    Geliked door 1 persoon

  2. Wildcard schreef:

    Succes met de jobs 😉

    Geliked door 1 persoon

U mag reageren.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: