DRAY BOSMA

From the youngest city in the Netherlands.

Morgen, 12 december, is het zo ver. Dan weet ik waar Abraham de mosterd vandaan haalt. Of in een andere strekking: morgen ben ik een halve eeuw oud in leeftijd. Een leeftijd waarvan ik vroeger dacht: dat is pas echt oud. Daar denk ik inmiddels anders over. Ik vind het leven te leuk om nukkig en ouds te doen. Morgenochtend, 50 jaar geleden kwam ik rond 06:25 uur ter wereld in de -toen nog- nieuwbouwwijk De Schooten in het afgelegen marinestadje Den Helder.

Het jaar 1966. Ik heb het jaar niet bewust meegemaakt. Dat zou wel heel beangstigend zijn. Sterker nog: ik ben maar 19 dagen in het jaar aanwezig geweest. Met deze laatste periode was ik, zeg maar, de kerst op de taart van dat jaar. Een rumoerig jaar. Prinses Beatrix trouwt op 10 maart met de Duitser Claus von Amsberg. Een foute keuze van de prinses, volgens het volk. Het is maar goed dat er dan nog geen internet is. De petities en Facebookpagina’s tegen het huwelijk waren overweldigend geweest. Gelukkig trekt het volk bij en blijkt zo’n 35 jaar later dat prins Claus een van de populairste leden van het koninklijk huis is.

Het jaar 1966 is ook het jaar dat Star Trek voor het eerst in de Verenigde Staten wordt uitgezonden. De jaren zestig zijn een tijd van ongekende mogelijkheden. Zo ook op ruimtevaartgebied.  In 1966 lijkt het een kwestie van tijd voordat de mens zich zal vestigen op een van de vele planeten in ons oneindige universum. Ook populair in het Nederland van 1966 is het fonduen.  Aanvankelijk is eerst de kaasfondue populair, maar al snel is ook de vleesfondue in trek. Met name het gemak wordt geprezen. Huisvrouwen hoeven niet langer meer uren in de keuken te staan. Goed smeltende kaas. Heet vet of olie is de basis van veel gezellige fondue-avonden.

Met de populariteit van het fonduen wordt duidelijk dat het in de toekomst allemaal makkelijker en sneller moet gaan. Dat blijkt ook wel in de afgelopen 50 jaar. Met name de laatste jaren gaat alles snel. Veel zaken zijn via het internet te regelen. Of nog sneller: via een app op de smartphone. Ik hou ervan. Gemak dient de mens. Ik zal een van de laatsten zijn die roept dat vroeger alles beter was. Flauwekul. Ik vind dat je met de tijd mee moet gaan. Niet de hakken in het zand, omdat het zo al jaren gaat. En hoewel het goed is om van de geschiedenis te leren, vind ik het net zo belangrijk dat we vooruitkijken. Daar ligt de toekomst, en daar kan iedereen iets mee.

Categories: Read

2 thoughts on “Vijftig

  1. Cos says:

    Gefeliciteerd met jouw verjaardag! Heb een geweldige dag πŸ˜€

    Liked by 1 person

  2. Urspo says:

    Many happy returns! May this next year/decade be your best on yet !

    Liked by 1 person

U mag reageren.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: