In Geuren

Een goede kennis van ons die meer dan eens graag afreist naar het verre Oosten heeft het vaak over de heerlijke geuren van specerijen die in dat verre Oosten te ruiken zijn. Nu ik zelf in een grote Aziatische stad ben geweest, twijfel ik aardig over het functioneren van het reukorgaan van die kennis.
In Phnom Penh kreeg ik alleen maar de uitlaatgassen van de grote, luxe auto’s en de tweetakmotergeur van tuktuks in mijn neus. De geurcombinatie van olie en vlees op hete barbecues en een zweem van open riolering waren hierop een kleine variatie.
Wanneer ik echt lekker aan Oosterse geuren wil ruiken loop ik thuis de keuken in en ga dan even bij ons kruidenrekje staan. Daar ervaar ik op mijn eigen, aangename manier de geur van specerijen. Wellicht uit een potje, maar het zij zo.
Opvallend en aangenaam opmerkelijk vond ik -met de hoge temperaturen overdag- dat de onaantrekkelijke en penetrante lichaamsgeuren van de Oosterse burgers afwezig bleken te zijn. Waar je in Nederland in de zomer, tijdens een hittegolf van 5 dagen met tropische temperaturen, af en toe een zweem van lichaamsgeuren je in het gezicht slaat, heb je daar in Cambodja helemaal geen last van.
Dat is iets anders wanneer je in de buurt van een in oranje gewaad gewikkelde monnik komt. Bij hen blijkt zeep zeer waarschijnlijk een barbaars gebruiksvoorwerp. Het is me in die 2 weken van reizen door Cambodja meer dan eens opgevallen dat de heilige heren  van de tempels een eigen soort van odeur de moine dragen. Het gebruik van een stukje zeep lijkt mij juist dan meer dan heilig.

Auteur: Dray

'Af en toe schrijf ik een paar woorden tot zinnen.'

2 gedachten over “In Geuren”

  1. Haha heel herkenbaar. Hoewel ik in Bangkok verrast werd door de andere en soms ook heel lekkere geuren. Het was denk ik ook de enorme klamme atsmosfeer die daarbij een duit in het zakje deed.
    Wat mij ook opgevallen is, ik ben benieuwd of jij dat ook had, dat mannen daar op hun hurken zitten, maar met hun voeten plat op de grond en hun kont ook bijna op de grond. Er zijn niet veel Nederlanders die dat kunnen. Ik niet in ieder geval. Ligt aan de lichaamsbouw denk ik en veel doen natuurlijk. Ik hou wel van Azië.

    Geliked door 1 persoon

U mag reageren.