Oudejaarsavond

De eerste keer dat ik me bewust van oudejaarsavond was, moet die van 1970 zijn geweest. Dat was dan in de Cornelis Riekelsstraat –waar ik ook ter wereld kwam- in de toen nog vijf jaar oude woonwijk De Schooten van Den Helder. Ik weet het niet zeker, maar ik denk dat ik het bij het juiste eind heb. Ik kan me herinneren dat ik op die oudejaarsavond nog wel eerst naar bed moest om wat te slapen. Ik was te jong om de hele avond op te blijven. Het moet wel in dat jaar zijn geweest, want ik was die decembermaand net 4 jaar oud geworden. Jonger zal ik niet geweest zijn en als ik ouder was, had ik echt veel meer kunnen herinneren.
   Ik denk me te herinneren dat de familie uit Friesland ook op visite was, maar of dat tante Klaske met oom Simon uit Sneek waren of tante Jo met ome Hampie uit Heerenveen, dat weet ik niet meer. Maar nu ik er over nadenk, kan het best zo zijn dat de buren van nummer 20, buurman Maarten en buurvrouw Nettie, op visite waren en als dit zo was, dan waren als vanzelfsprekend ook tante Bets en oom Gijs uit de Klaas Castercomstraat, een zijstraat van onze eigen straat, aanwezig. Tante Bets en oom Gijs waren niet echt familie, maar wij moesten ze wel als familieleden aanspreken. Mijn moeder en tante Bets waren destijds beste vriendinnen, die de grootste lol met elkaar hadden in die jaren.
   Rond half twaalf zal ik door mijn moeder of door mijn oudere zussen zijn wakker gemaakt om het oudjaar te mogen meemaken. Ik weet niet of het kwam omdat ik opgewonden was van het moment of dat ik op dat tijdstip enorme aandrang had om te poepen, maar in de badkamer ontsnapte er een drol vanuit mijn billen, ter grootte van een kroket, die al rollend op de badkamervloer tot stilstand kwam. Mijn zussen schreeuwden in afschuw naar beneden, waar mijn vader, waarschijnlijk door enige alcoholische versnaperingen, licht beschonken, maar zeer geamuseerd naar boven de trap op kwam rennen om mijn kunstje te bewonderen. “Dray kroket!”, riep mijn vader lachend. Ik kan me verder niets meer herinneren van deze Silvesteravond, maar de door mijn vader enthousiast uitgeroepen bijnaam heb ik nog jarenlang mogen aanhoren.

U mag reageren.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s