DRAY BOSMA

Be happy.

Tallulah Bankhead (1902) was een Amerikaanse actrice. Ze acteerde op het toneel en voor de camera. Bankhead stond bekend om haar hese stem, haar schandalige persoonlijkheid, en haar verwoestende denkvermogen. Ze was overtuigd van absolute individuele vrijheid. Van oorsprong speelde ze vooraanstaande rollen in het theater. Zowel komedie en melodrama. Al snel werd ze beroemd aan beide zijden van de Atlantische Oceaan. Bankhead werd een icoon van de stormachtige, flamboyante actrice, en haar unieke stem en maniertjes waren vaak onderworpen aan imitatie en parodie.

Tallulah was afkomstig uit Alabama. Een vooraanstaande familie -haar grootvader en oom waren de Amerikaanse senatoren, en haar vader diende als voorzitter van het Huis van Afgevaardigden. Tallulah’s steun aan de liberalen, zoals het opkomen voor burgerrechten, veroorzaakten een breuk met de zuidelijke Democraten en haar familie. Om een meer conservatieve agenda te ondersteunen, sprak ze meer dan eens de ideeën van haar eigen familie tegen.

In de eerste plaats was Bankhead een toneelactrice, maar ze had een bioscoophit met Alfred Hitchcock’s Lifeboat (1944), verder had ze ook een korte, maar succesvolle carrière op de radio. Bankhead was berucht voor het niet dragen van ondergoed. Tijdens de opnames van Lifeboat had de crew over haar geklaagd, wanneer Bankhead een ladder moest beklimmen. Toen de bezwaren tegen Bankhead’s exhibitionisme Alfred Hitchcock bereikte, grapte hij dat hij niet wist of dit nu een zaak was voor de afdeling kostuums of voor de kappers.

In haar persoonlijke leven worstelde Bankhead tegen alcoholisme en drugsverslaving, en was ze berucht om haar ongeremde seksleven en haar nogal confronterende uitspraken.* Ondanks deze ondeugden was Bankhead in staat om edelmoedig anderen in nood te helpen, zoals het ondersteunen van kansarme pleegkinderen en het helpen ontsnappen van een aantal families in de Tweede Wereldoorlog.

Op 12 december 1968, overleed Bankhead in het St. Luke’s Hospital in Manhattan. Ze werd slechts 66 jaar. De doodsoorzaak was een longontsteking, veroorzaakt door een combinatie van roken, ondervoeding, en een griep. Haar laatste woorden waren een gorgelend verzoek om codeïne en bourbon. Voor haar bijdrage aan de filmindustrie heeft Bankhead een ster op de Hollywood Walk of Fame bij 6141 Hollywood Boulevard.

Tallulah

* De citaten van Tallulah Bankhead:

 • Toen haar door de roddelcolumnist Earl Wilson werd gevraagd of ze ooit was aangezien voor een man aan de telefoon. Reageerde ze: ‘Nee, jij wel?’
 • Bij een eerste ontmoeting van een vroegere minnaar zei ze droog: ‘Ik dacht dat ik je had verteld om in de auto te wachten.’
 • ‘De enige man in het theater, die kan rekenen op vast werk, is de nachtwaker.’
 • ‘Het enige waar ik spijt van mijn verleden heb is de lengte ervan. Als ik mijn leven opnieuw moest leven, zou ik dezelfde fouten maken, maar eerder.’
 • ‘Acteren is een vorm van verwarring.’
 • Op de vraag waarom zij iedereen dahling noemde, reageerde ze met: ‘Omdat ik in mijn hele leven vreselijk ben geweest in het onthouden van namen. Ik heb ooit  een vriend van mij geïntroduceerd als Martini. Haar naam was eigenlijk Olive.’
 • ‘Als u het Amerikaanse theater wilt helpen, word dan geen actrice, dahling. Word het publiek.’
 • ‘Het zijn de brave meisjes die dagboeken bijhouden. De slechte meisjes hebben daar geen tijd voor.’
 • ‘Ik ben zo zuiver als aangedreven modder.’
 • ‘Mijn vader waarschuwde me voor mannen en sterke drank, maar hij heeft nooit met een woord iets gezegd over vrouwen en cocaïne.’
 • ‘Cocaïne is niet verslavend. Ik kan het weten, ik gebruik het al jaren.’
 • ‘Niemand kan precies zijn zoals ik. Zelfs ik heb er moeite mee.’
 • ‘Denk niet dat ik niet weet wie is al die roddels over mij verspreidt. Na alle leuke dingen die ik heb gezegd over die heks Bette Davis. Als ik haar te pakken krijg trek iedere haar uit haar snor!’
 • ‘Zeg iets over mij, dahling, zolang het maar niet saai is.’
 • Wanneer een jonge actrice haar vertelde dat ze elke ochtend cranberrysap dronk, reageerde Bankhead met: ‘Oh, mijn God, cranberrysap? Toen ik 16 was, dahling, had ik een schoenendoos vol cocaïne.
 • In reactie op de vraag van onderzoeker Alfred Kinsey of ze in detail over haar seksleven wilde praten, zei ze: ‘Natuurlijk, dahling, als je mij de jouwe vertelt.’
 • Nadat ze hoorde dat er in een restaurant geen toiletpapier was, antwoordde ze met: ‘Kun je en tientje wisselen voor twee vijfjes?’
 • ‘Ze gebruiken gaasdoek om Shirley Temple mooier te fotograferen. Om mij nog toonbaar te fotograferen moeten ze linoleum gebruiken.’

Lifeboat

Categorieën: Read

U mag reageren.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: