DRAY BOSMA

From the youngest city in the Netherlands.

Onder de protestantse gemeenschap in het Gelderse plaatsje Lunteren heerst er grote consternatie nu is gebleken dat een homoseksuele ambtenaar van de gemeente Ede een christelijk koppel heeft geweigerd in de echt te verbinden.

De ambtenaar van de burgerlijke stand, Frey Franken, is openlijk homoseksueel en heeft besloten op basis van gewetensbezwaren tot deze actie over te gaan. ‘Het is heel makkelijk uit te leggen. Het geloof heeft iets onnatuurlijks: christenen hanteren een levensstijl op basis van een geloofsovertuiging en een overtuiging is niets meer dan een veronderstelling. Met andere woorden, men gaat er vanuit dat hoe zij leven, correct is. En dat is geen feit, maar een aanname.’

Franken, die af en toe met een travestietenact optreedt in de Amsterdamse Regulierdwarstraat -de plek waar veel homoseksuelen van het uitgaansleven genieten- onder de artiestennaam Puta Ringonit, is niet bang voor tegenacties van de protestantse gemeenschap. ‘Wanneer ze besluiten naar de rechter te stappen, zie ik dat met vertrouwen tegemoet. Ik weet waar ik voor sta. Ik ben een homoseksuele man en mijn geaardheid is iets dat ik al sinds mijn geboorte heb. Dát is een feit. Geen aanname, zoals het geloof er een is.’

Vanuit de protestantse gemeente is gereageerd door verschillende predikanten. Het koppel dat voor het huwelijksaltaar door de ambtenaar werd geweigerd wordt door de predikanten in bescherming genomen. Dominee J. Kloosterhof, verklaarde furieus: ‘Het is weerzinwekkend, deze actie van de ambtenaar van de burgerlijke stand. Dit heeft niets met gewetensbezwaren te maken, maar met pure haat en afkeer naar gelovigen in Nederland. Het is onacceptabel dat protestacties als deze van de homoseksuele ambtenaar niet aangepakt wordt. Wanneer meerdere homoseksuele ambtenaren deze totaal ongefundeerde acties overnemen is het hek van de dam. Dat kan niet. En dat mag niet.’

Een woordvoerder van de gemeente verklaarde: ‘Het standpunt van het college is dat er geen enkel onderscheid is tussen huwelijken van mensen met een geloofsovertuiging of mensen zonder een overtuiging.’ De gemeenteraad vergadert volgende week woensdag over het onderwerp.

One thought on “Protestanten

  1. Chantal says:

    ik vind dat het huwelijk voor iedereen moet zijn, PUNT

    Liked by 1 person

U mag reageren.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: